Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe

Linta: Srbi u Federaciji BiH statistička greška i nalaze se pred izumiranjem

  • 29.04.2019. 18:44

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je da su Srbi u Federaciji BiH /FBiH/ odavno postali statistička greška i da se bukvalno nalaze pred izumiranjem.

Linta u saopštenju podsjeća da je u FBiH prije rata živjelo oko 600.000 Srba ili 22 odsto, dok ih u tom entitetu, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živi 56.000 ili svega 2,5 odsto. 

"Preostali Srbi u FBiH se bukvalno nalaze pred izumiranjem, što potvrđuje procjena pojedinih udruženja da ih u ovom entitetu nema ni 40.000 i njihov broj se smanjuje iz dana u dan", naveo je Linta. 

S druge strane, kaže Linta, u Republiku Srpsku se vratilo više od trećine Bošnjaka od predratnog broja, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine udio Bošnjaka u ukupnoj populaciji Srpske je oko 14 odsto. 

Linta navodi da ovi podaci najbolje demantuju lažnu priču bošnjačkih političara o masovnom progonu njihovog naroda, te dodaje da činjenice jasno pokazuju da je srpski narod doživio najveće etničko čišćenje u BiH. 

On smatra da Srbija u razgovoru sa zvaničnim Sarajevom treba da pokrene pitanje tragičnog položaja preostalih Srba u FBiH i protjeranih Srba iz ovog entiteta. 

Prema njegovom mišljenju, cilj razgovora bio bi da se suštinski popravi položaj preostalih Srba kada je riječ o zapošljavanju u institucijama BiH i javnom sektoru, upotrebi srpskog jezika i pisma, finansijskoj podršci srpskim organizacijama i udruženjima. 

On je dodao da je cilj i izmjena diskriminatorskog zakona koji se odnosi na upis imovine u zemljišne knjige, vraćanje otete i uzurpirane imovine, obnovu porušenih srpskih kuća i sela i drugo. 

Linta smatra da Srbija treba da insistira da svi, uključujući protjerane Srbe, imaju pravo na povratak i da je to jasno definisano Aneksom 7 Dejtonskog sporazuma.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм