Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu

Linta: Namjera - protjerivanje srpskih povratnika

  • 25.10.2019. 19:44

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta apeluje da Savjet ministara u tehničkom mandatu odbije novi pokušaj Vlade Unskog-sanskog kantona /USK/ o izgradnji prihvatnog centra za migrante u Medenom Polju, kod Bosanskog Petrovca, navodeći da je cilj takve namjere protjerivanje srpskih povratnika i uzurpacija i otimanje srpske zemlje.

"Ne smije biti dozvoljena realizacija plana dela bošnjačkih političara da migranti u narednom periodu budu korišteni kao sredstvo pritiska na Srbe u opštini Bosanski Petrovac", poručuje Linta i osuđuje novi pokušaj Vlade USK-a da migranti iz Bihaća budu premješteni u srpsko povratničko selo Medeno Polje.

On daje punu podršku opštinskoj vlasti u Bosanskom Petrovcu koja je usvojila rezoluciju o protivljenju smještaja migranata u Medenom Polju, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

"Sasvim je razumljivo ogorčenje i nezadovoljstvo Srba na području Bosanskog Petrovca, ali i svih Srba koji su rodom i poreklom iz te opštine, a žive u Republici Srpskoj, Srbiji i u trećim zemljama. Ne postoji nikakav opravdan razlog da kontejneri i druga oprema budu premeštani sa jedne lokacije na drugu. Osim toga, opština Bosanski Petrovac nema nikakve bezbednosne, zdravstvene i druge preduslove da prihvati migrante", navodi Linta.

On naglašava da je jedino razumno rješenje migrantske krize u BiH to da bude obezbijeđen pristojan smještaj za migrante na području Bihaća.

Operativna grupa za pitanje migracija u USK zatražila je u ponedjeljak, 21. oktobra, hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća i predložila njihovo smještanje u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.