Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Izetbegovićeve poruke - bezobrazna zamjena teza

  • Извор: СРНА
  • 10.01.2022. 16:48

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da Beograd šalje lošu poruku time što su njegovi predstavnici bili prisutni na proslavi Dana Republike Srpske predstavlja bezobraznu zamjenu teza.

Linta je u saopštenju za javnost ukazao da Izetbegović ovom izjavom dodatno produbljuje krizu u BiH radi prikupljanja političkih poena u bošnjačkom biračkom tijelu.

"Srpski poslanici u Parlamentu SR BiH 9. januara 1992. godine nisu krenuli u podjelu BiH, već su osnovali Republiku Srpsku pošto su bili preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije", istakao je Linta.

On je podsjetio da je osnivanje Republike Srpske bio odgovor na secesionističku politiku muslimanskih i hrvatskih političara na čelu sa Alijom Izetbegovićem i Matom Bobanom.

"Bakir Izetbegović se poziva na skandaloznu odluku Ustavnog suda BiH, koji je ukinuo ovaj praznik kao tobože diskriminatorski. Ustavni sud je, ukidanjem zakona koji je usvojila demokratski izabrana vlast u Republici Srpskoj, prekršio Ustav, zakon i izbornu volju građana", ukazao je Linta.

Prema njegovim riječima, Bakir Izetbegović često ponavlja laž da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i SNSD vode secesionističku politiku.

"On se raduje uvođenju sankcija Dodiku iako one nikada nisu predstavljale rješenje, već samo dovode do produbljivanja sukoba i podizanja tenzija. Odluka o uvođenju sankcija je nerazumna i štetna jer se Dodik i rukovodstvo Republike Srpske ne bore za secesiju, već za poštovanje izvornog Dejtona i Ustava BiH, što podrazumijeva vraćanje nadležnosti", naveo je Linta.

On je istakao da Bakir Izetbegović i SDA vode unitarističku politiku koja prijeti miru i stabilnosti, jer konstantno ruše dejtonsku BiH kao kompromisno i jedino moguće rješenje.

"Izetbegović i bošnjački šovinisti nisu spremni da svoj narod suoče sa pravom istinom o građanskom ratu u BiH, već uporno zastupaju bezočne i vrhunske laži o agresiji Srbije i Srba na BiH, genocidu u Srebrenici i još sedam opština u Krajini i Podrinju. Takvom neodgovornom politikom bošnjački šovinisti prave problem i svom narodu i Srbima jer oba naroda žive na istom prostoru", zaključio je Linta.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок