Leonardo Dikaprio ponovo prozvao premijera Federacije BiH

  • 18.11.2020.09:17

Oskarovac Leonardo DiKaprio ponovo je prozvao federalnog premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH koji još nisu uradili ništa konkretno kako bi zaštitili rijekeu BiH od gradnje malih hidroelektrana.

Ovaj put u svom novom postu na društvenim mrežama glumac se osvrće na pozitivne vijesti iz Albanije gdje će područje rijeke Vjose biti proglašeno nacionalnim parkom. To je ponukalo slavnog glumca da još jednom podsjeti na nemar vlasti u BiH, prenosi Kliks.

– Dok čekamo da federalni premijer i njegova vlada u Bosni i Hercegovini preduzmu pravne korake kako bi zaštitili rijeke, plavo srce ove zemlje, od daljnjeg uništavanja izgradnjom malih hidroelektrana, iz Albanije stižu obećavajuće vijesti. Vjosa, jedna od posljednjih velikih evropskih divljih rijeka, mogla bi biti spasena – napisao je DiKaprio.

On podsjeća da je albanski premijer Edi Rama 25. septembra ove godine izjavio da je projekt izgradnje brane Kalivac odbijen te da će to područje postati nacionalni park.

– Nacionalni park Vjosa Vajld River postao bi najveće evropsko mjesto za očuvanje rijeka. Prostirao bi se na nekoliko stotina kilometara i štitio stotine, pa čak i hiljade biljnih i životinjskih vrsta, poput evropske jegulje i nedavno otkrivene Vjosa kamene muhe – dodao je glumac.

Otvaranje jednog ovakvog parka je jedan veliki uspjeh.

– Radujem se dobrim vijestima o konkretnim akcijama za trajnu i potpunu zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini, Albaniji i ostatku balkanske regije – zaključio je glumac.

Novalić je juče u Vladi FBiH imao radni sastanak s nadležnim ministrima o, kako je saopšteno, kratkoročnim mjerama i aktivnostima koje će se što prije preduzeti, a sve na osnovu ranijeg zaključka Parlamenta Federacije BiH o potpunoj zabrani izgradnje mini hidroelektrana, kao i na osnovu zahtjeva predstavnika NVO-a iz Koalicije za zaštitu rijeka.