Zoran Tegeltija

Lažno me optužuju oni koji su bježali iz skupštinske sale

  • 26.11.2019. 16:09

Zoran Tegeltija, koga je Predsjedništvo BiH imenovalo za predsjedavajućeg Savjeta ministara, odbacio je optužbe PDP-a da je rekao da ga zaključci Narodne skupštine Republike Srpske ne obavezuju, naglasivši da ga pokušavaju optužiti oni koji su svaki put pobjegli iz sale Narodne skupštine kada su donošene ključne odluke za Srpsku.

"Ne može se desiti da neću poštovati odluke Narodne skupštine Republike Srpske. Rekao sam da ona ne može sama implementirati odluke, zato govorimo o konsenzusu, o saradnji unutar BiH o zajedničkim temama", rekao je Tegeltija i dodao da neki svojim boravkom u Sarajevu pokušavaju riješiti probleme unutar svojih političkih partija pa se služe insinuacijama i lažima.

On je ocijenio da neki u sali očigledno nisu razumjeli ni svoje mjesto, ni ulogu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Tegeltija je rekao da vjeruje da će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrditi njegovo imenovanje na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, nakon čega bi uslijedile konsultacije sa strankama parlamentarne većine o konačnom formiranju Savjeta ministara.

"Dok me ne verifikuje Predstavnički dom ne želim da govorim o nekim detaljima", dodao je Tegeltija.

On je ponovio da će u fokusu njegovog rada biti ekonomija, ističući da se procesom poboljšanja životnog standarda i stabilnim privrednim rastom mogu riješiti mnoga pitanja u BiH koja u ovom trenutku ne izgledaju kao pitanja koja su u vezi sa privrednim razvojem.

Tegeltija, kojeg je 19. novembra Predsjedništvo BiH imenovalo za predsjedavajućeg Savjeta ministara, dodao je da će jedan od njegovih prioriteta biti i evropske integracije.

"Zastoj koji se dogodio u BiH mora biti odblokiran i mislim da u vrlo kratkom vremenskom periodu možemo nadoknaditi ono što je propušteno u prethodnih 13 mjeseci, naravno koristeći mehanizam koordinacije", rekao je Tegeltija.

On je naveo da očekuje da bude obaviješten kada će biti održana sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi bilo potvrđeno njegovo imenovanje za predsjedavajućeg, navodeći da nakon današnje sjednice parlamentarne Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara očekuje da će dobiti podršku.

"Poslije toga sve je u rukama parlamenta i političkih partija koje će činiti Savjet ministara. Biću spreman da odmah nakon potvrđivanja obavim konsultacije sa svim političkim partijama, da dobijem njihova viđenja pojedinih kadrovskih rješenja, da to pošaljemo Predstavničkom domu", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, taj proces potreban je što prije kako se ne bi nepotrebno gubilo vrijeme.

"Ukoliko do kraja godine ne usvojimo bar globalni fiskalni okvir, pretpostavke za donošenje budžeta i svih drugih godišnjih dokumenata biće ograničene", upozorio je Tegeltija.

Ocijenivši da je to moguće završiti prije božićnih i novogodišnjih praznika, Tegeltija je konstatovao da sve zavisi i od onih koji će predlagati ministre, ali i od spremnosti Predstavničkog doma da radi.

Tegeltija je ponovio da je donošenje Programa reformi BiH u nadležnosti Predsjedništva BiH, a da će nakon objavljivanja ovog dokumenta biti poznata prava i obaveze koje iz njega proističu za sve nivoe vlasti u BiH.

"Savjet ministara pokušaće da provede te obaveze. Nijedan član Predsjedništva ne bi prihvatio da bude donesena odluka protiv onih koje predstavlja", istakao je Tegeltija.

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara danas je u Sarajevu sa osam glasova "za" i šest "protiv" podržala Tegeltiju kao kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici održanoj 19. novembra imenovalo je Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

(Foto: Avaz)

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм