Profesor Fakulteta za bezbjednost i zaštitu

Lalić: BiH će imati ozbiljan problem zbog novog migrantskog talasa

  • 09.03.2020. 15:45

BiH će imati ozbiljan problem zbog dolaska velikog talasa migranata takozvanom balkanskom rutom jer nema kapaciteta da odgovori na taj izazov, kaže profesor Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Velibor Lalić.

- BiH zbog unutrašnjih problema nema kapaciteta da se adekvatno suprotstavi novom migrantskom talasu. To će dovesti do dodatnih tenzija i unutar BiH i u regionu, koji je već opterećen ekonomsko-socijalnim i političkim problemima - rekao je Lalić Srni.

Prema njegovim riječima, BiH nema mogućnost da formira centre koji bi primili migrante.

- Ne postoji ni konsenzus u BiH o tome kako je moguće riješiti ovaj problem. U posljednjih pet godina od kada je nastupila migrantska kriza BiH nije učinila mnogo da izgradi kapacitete da bi se izborila sa ovim problemom - kaže Lalić.

On je dodao da će problem biti usložnjen jer će Hrvatska preduzeti mjere da taj talas zaustavi na granici EU i spremna je da rasporedi vojsku na granicu sa BiH.

Lalić kaže da su BiH i druge zapadnobalkanske države žrtve velikih geopolitičkih igara, a posebno odnosa između Turske i EU.

On kaže da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, usljed gubitka vojnika u sirijskom gradu Idlib, koristi migrante kao oružje protiv EU.

- Usljed krize na tursko-grčkoj granici može se očekivati veliki priliv migranata - ističe Lalić.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм