Ministarstvo odbrane BiH

Laboratorija za ispitivanje municije otvorena u Doboju

  • 19.07.2018. 14:20

Predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Misije OEBS potpisali su danas u Doboju ugovor o donaciji i otvaranju laboratorije za ispitivanje hemijske i termalne stabilnosti municije, ukupne vrijednosti 360 hiljada evra.

Laboratorija će se nalaziti na lokaciji Tehničke radionice za opravku i uništavanje municije Oružanih snaga BiH u dobojskom naselju Bare. 

U objektu laboratorije smješteni su aparati za ispitivanje baruta municije, uz prateći objekat za skladištenje uzoraka baruta - centralna kolekcija baruta. 

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao da ukupna vrijednost laboratorije iznosi oko 360 hiljada evra. 

On je izrazio zadovoljstvo što je riječ o jednoj od najsavremenije opremljenih laboratorija u regionu, pa i u Evropi, što će omogućiti bezbjednije skladištenje municije i minsko-eksplozivnih sredstava na svim lokacijama u BiH, sigurnost ljudi koji ih opslužuju, kao i veću bezbjednost građana generalno. 

Jerinić je zahvalio misiji OEBS i ostalim donatorima koji su pomagali ovo ministarstvo i Oružane snage BiH kako bi se obezbijedila sva perspektivna skladišta municije i minsko eksplozivnih sredstava. 

Zamjenik šefa Misije OEBS u BiH Aleksandar Čupligin rekao je da je ovo konkretan rezultat rada na povećanju kapaciteta BiH u oblasti kontrole naouružanja, a u skladu sa međunarodno prihvaćenim standardima. 

Imajući u vidu da je ugovor potpisan u sklopu SAFE-UP projekta, on je poručio da se tim projektom nastavlja rad Misije OEBS na unapređenju bezbjedonosne infrastrukture perspektivnih skladišta municije i naoružanja. 

Potporučnik Oružanih snaga BiH Namir Halilović rekao je da je laboratorija za ispitivanje hemijske stabilnosti baruta osnovana 2014. godine, a da njeno opremanje sada omogućava primjenu dvije vrste analiza koje su "posljednja riječ tehnike u hemijskoj analizi". 

"To je metoda hemijskog ispitivanja TLC-tankoslojna hromatografija, a druga, koja prati prvu, je VST ili test vakumske stabilnosti koja objašnjava koliko određeni uzorak baruta ispušta nitro gasova", pojasnio je Halilović.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.