Centralna banka BiH

Kupuju milionski vrijedne nekretnine i zapošljavaju mimo konkursa

  • 03.02.2019. 19:14

Milionski gubici guše Centralnu banku BiH ali to ne sprečava planove o kupovini novih objekata za tu instituciju, vrijede nekoliko miliona maraka. Upravni odbor je, kako saznaje ATV, 31. januara donio odluku o kupovini zgrade u Palama.

To znači i nova zapošljavanja a, kako nezvanično saznajemo, radna mjesta su već podijeljena iako konkurs još nije raspisan. Pet radnika srpske nacionalnosti treba da bude zaposleno u Palama a, prema još nepotvrđenim informacijama, svi su stranački kadrovi SDS-a. Otvoreno je i jedno radno mjesto u Banjaluci, koje će, nezvanično, pripasti supruzi aisistenta Mladena Ivanića. 

Centralna banka mora da ima filijale koje će pokriti i Republiku Srpsku, pa kupovina novog objekta na prvu i nije tako sporna. Međutim, zgrada u Palama nema prostor za trezor. Ugovor je, saznajemo, sklopljen direktnom pogodbom, a vrijednost je milion maraka. Rok za otplatu je deset dana. 

S obzirom na to da zgrada u Palama nema trezor, nejasno je kako će ta filijala obavljati posao na teritoriji Republike Srpske, kao što su primanje depozita, stavljanje novca u opticaj i borba protiv pranja novca. Po svemu sudeći, novac će i dalje ležati u filijalama u FBiH kojih će, saznajemo, biti još. 

Iako je sjedište banke u centru Sarajeva, objekat sa trezorom i sedam spratova, kupljen prije devet godina, planira se izgradnja novog na šta će se, tvrde naši izvori, potrošiti oko 20 miliona maraka. Od toga, četiri i po miliona idu na kupovinu zemljišta na lokaciji Hastahana u centru grada. Odnos investicija u Sarajevo i Pale će tako biti 20 naprema jedan.

Još 2010. godine, sve glavne jedinice banke u FBiH, i filijala u Brčkom, imale su objekte sa adekvatnim prostorom za trezor. Glavna banka Republike Srpske bila je smještena u tržnom centru u Banjaluci, a odgovarajuća zgrada je izgrađena krajem 2013. godine. Osnivački akti Centralne banke BiH, kojih bi Upravni odbor trebalo da se pridržava, propisuju da teritoriju Republike Srpske pokrivaju Glavna Banka Republike Srpske u Banjaluci i filijala u Palama. U istim aktima stoji da sve filijale treba da imaju sopstveni prostor za skladištenje novca.
 

Тагови: