Zadržalo se manje od četiri hiljade

Kroz BiH prošlo 22 hiljade migranata

  • 08.04.2019. 14:18

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić rekao je danas da je u BiH od januara prošle godine ušlo 25.000 do 26.000 migranata, a trenutno ih se nalazi manje od 4.000.

"Stvar je još pod kontrolom, ali ne garantujemo da će tako i ostati ako je istina da će Grčka otvoriti granice i pustiti desetine hiljada migranata. Ne znamo šta će se desiti ako krene novi talas iz Grčke. Pratićemo situaciju i sve više ćemo zatvarati granice prema istoku, ako granice prema zapadu budu zatvarane. Radićemo to u recipročnom odnosu", izjavio je Zvizdić novinarima u Sarajevu. 

On je naveo da nije riječ ni o kakvim hiljadama potencijalno opasnih terorista koji se vraćaju u BiH iz Sirije. 

"To je laž. Iz Sirije se vratilo do sada 46 državljana BiH, još se u Siriji nalaze 104, od kojih je 58 žena i djece. Mi ćemo ih sistemski preuzimati u saradnji i dogovoru sa međunarodnim partnerima", tvrdi Zvizdić. 

On je poručio da će BiH, ako se granice Evrope budu nastavile hermetički zatvarati za prolaz migranata, ići ka hermetičkom zatvaranju granice prema istočnim susjedima. 

"Već smo zatražili od Predsjedništva BiH da odobri angažovanje pripadnika inženjerijskih jedinica Oružanih snaga bez oružja, koji će da zapriječe nelegalne prelaze preko kojih se nelegalno kreću migranti. Treba nam 1.000 policajaca na granici, zajedno sa predstavnicima inženjerijskih jedinica da zapriječimo i zatvorimo granicu", naveo je Zvizdić. 

Prema njegovim riječima, migranti se koriste kao tema za političko prepucavanje, a ne da bude riješen problem. 

"Od ukupno odobrenih 13 miliona evra za rješavanje problema migranata institucije BiH dobile su samo dva miliona evra, a 11 su dobile međunarodne organizacije i Savjet ministara nema nikakvu kontrolu nad utroškom tih sredstava", naglasio je Zvizdić.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм