FBiH

Krizni štab: Nove preporuke školama

  • 04.09.2020. 13:30

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva je, zbog pogoršanja epidemiloške situacije u vezi sa virusom korona, izdao nove preporuke školama u smislu da se nastavnička vijeća i roditeljski sastanci održavaju onlajn.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH (FBiH) Goran Čerkez rekao je da nisu pretjerano mijenjali mjere, te da je dorađena jedna.

"Razgovarali smo oko škola. Dali smo preporuku da se u zbornicima, hodnicima smanji susret i održavanje nastavničkog vijeća, sastanaka sa roditeljima jer to nosi veliki rizik. Predloženo da se održavaju onlajn", izjavio je Čerkez na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je rekao da su zbog velikog broja upita roditelja čija su djeca u socijalnim ustanovama, kao i porodica čiji su članovi u zatvorima, dali mogućnost posjete uz napomenu da te ustanove moraju napraviti svoj krizni plan i ispoštovati opšte epidemiološke mjere.

Čerkez je ocijenio da predstoji period koji nosi veliki rizik zaraze kovidom 19.

"Ulazimo u period kada se ljudi vraćaju sa godišnjih odmora, kada smo otvorili škole, kada ćemo otvoriti predstave. Gledali smo da to bude sa što manje rizika", rekao je Čerkez i dodao da se stanje u nekim kantonima izuzetno pogoršalo zbog nepoštovanja mjera i preporuka.

Član Kriznog štaba Sanjin Musa rekao je da su u FBiH u posljednja 24 časa registrovana 263 nova slučaja zaraze virusom korona, te da su u ovom entitetu trenutno zaražena 3.334 lica i incidenca je u porastu.

"U porastu je incidenca, nakon što imali povoljniji dio. Situacija je da imamo 66 slučajeva na 100.000 stanovnika. Incidenca je najveća u Zapadno-hercegovačkom kantonu, Livanjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu", rekao je Musa.

Musa je naglasio da su lokalna pogoršanja epidemiološke situacije vezana za porodične proslave i povratak sa ljetovanja.

"Želimo izbjeći dalji porast, posebno među ranjivom populacijom, prije svega starijim osobama. Važno je dosljedno pridržavanje mjera. Apelujemo izbjegavanje većih okupljanja, a proslave je potrebno ograničiti na uži krug prijatelja", poručio je Musa.

On je na konferenciji Kriznog štaba danas rekao da su u FBiH do sada registrovana 13.194 slučaja zaraze kovidom 19, 365 lica je preminulo, od kojih dva u posljednja 24 časa.

Musa je naveo da je u posljednja 24 časa virus korona potvrđen kod 263 lica, te da je među novozaraženim najviše onih između 20 i 40 godina starosti.