Još uvijek nema dogovora

Krizni štab i zatvoreni prilazi: Građani najavili reakciju na migrantsku krizu

  • 26.02.2019. 19:21

Ni danas nema konkretnog odgovora na migrantsku krizu od onih koji su njome odavno trebali da se pozabave.

Savjet ministara danas je trebalo o tome da vijeća, ali je tačka skinuta sa dnevnog reda jer ministar Dragan Mektić nije prisustvovao sjednici. U opštini Hadžići prije nekoliko dana su najavili da će, upravo zbog izostale reakcije ministarstva bezbjednosti, sami formirati krizni štab i zatvoriti sve prilaze.

Pobunili su se zbog najave da u Ušivak stiže još migranata iz Bihaća, i to onih koji su izazivali incidente, tuče i ostala krivična djela, iako su kapaciteti u Ušivku popunjeni. Iz Bihaća su Draganu Mektiću dali rok do kraja februara da Služba sa poslove sa strancima preuzme nadležnost nad prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona. Tamo, skoro svakodnevno, migranti izazivaju probleme.

"Prije dva dana smo imali prijavljen slučaj paljevine na području grada Bihaća. Vlasnik je prijavio požar na objektu koje je dao na korišćenje dvojici migranata iz Iraka. Jedan od njih je podmetnuo požar. Osim nastale štete nije bilo povrijeđenih lica", kaže Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije USK.

Migrant koji je podmetnuo požar još je u policijskoj stanici i biće predat nadležnom tužilaštvu. Vlasti Unsko-sanskog kantona  osam mjeseci čekaju da vlasti BiH preuzmu brigu o migrantskim centrima, da donesu kućni red, pravilnik o ponašanju, imenuju upravnike i osiguraju službu obezbjeđenja. 

Tamošnja policija svakodnevno obilazi centre, ali nemaju nadležnost da kontrolišu život unutar centra. Bezbjednosni aspekat krize je najkritičniji, a kulminacija tek predstoji, poručuje dekan fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić

"Ono što posebno zabrinjava jeste sugestija Vlade SAD da evropske zemlje ne prime američke zarobljenike. Mi do sada nismo imali informacije o tim zarobljenicima kako su oni došli i koji je njihov profil, ali sigurno je da čim su ih Amerikanci držali u zarobljeništvu da su jako opasni i da se radi o visokim oficirima tzv. islamske države", kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Najviše je migranata iz Pakistana, Sirije i Avganistana, ali  se među njima nalazi čak i poneki Evropljanin. Na Fejsbuk grupi "STOP invaziji migranata! Udruženje građana Bihaća" jedna članica juče je objavila da je jedan od migranata pokušao bez dopuštenja da uđe u njen stan.

Тагови: