Bespredmetno

Krivična prijava protiv oficira ARBiH: Pritisak na Tužilaštvo BiH ili politička igra Hrvatske?

  • Извор: АТВ
  • 07.09.2021. 14:26

Hrvatsko Državno tužilaštvo u decembru prošle godine proslijedilo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv 16 bošnjačkih oficira, koji se terete za ratne zločine nad Hrvatima, uglavnom na prostoru srednje Bosne i sjevernog dijela Hercegovine.

Uz prijavu, Tužilaštvo BiH dostavljeni su i materijali i informacije iz predmeta Županijskog tužilaštva u Zagrebu radi mogućeg preduzimanja krivičnog progona u BiH.

Prijava bespredmetna

Ova vijest izazvala je mnogo nedoumica, čak i laik može reći da je sve ovo bespredmetno. Kako ATV saznaje iz svojih izvora, protiv pomenutih bošnjačkih oficira se već vodi postupak. Kada je Cikotić postavljan za ministra u Savjetu ministara, Tužilaštvo BiH je nekoliko puta dostavljalo OBA-i da se protiv njega sprovodi istraga i da ne može dobiti pozitivno mišljenje za imenovanje na tu funkciju. To se ponovo zanemarilo i Cikotić je postao ministar odbrane.

Za sva krivična djela počinjena nad Hrvatima se već vodi krivični postupak, dakle, ova krivična prijava hrvatskog Državnog tužilaštva može biti ili kao vid pritiska na Tužilaštvo BiH da se procesi ubrzaju ili kao politički odgovor na zahtjev Tužilaštva BiH prema Hrvatskoj.

Prije tačno mjesec dana, Tužilaštvo BiH je poslalo zahtjev Hrvatskoj za krivični progon više bivših ratnih komandanata koji su učestvovali u akciji "Bljesak", zbog izdavanja naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HVO po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Gradiške i Dubice, Kostajnice, Novog Grada, Dvora na Uni i drugih mjesta gdje je ubijeno više civila. Dakle, riječ je o djelima i mjestima koja su počinjena na teritoriji BiH. Te predmete je BiH ustupila hrvatskom Tužilaštvu.

U slučaju krivične prijave Državnog tužilaštva Hrvatske, radi se o slučajevima koji se nisu dogodili na teritoriji Hrvatske, nego na teritoriji BiH. Čak nije riječ ni o hrvatskim državljanima s obzirom na ratni sukob koji je tinjao i u Hrvatskoj.

Pomenuta lica iz krivične prijave Hrvatske ne mogu biti ni izručena hrvatskom Državnom tužilaštvu jer su oni državljani BiH.

Zašto nisu raspisane crvene Interpolove potjernice?

Hrvatska je imala priliku da raspiše crvene Interpolove potjernice, ali pitanje je zašto nije? Hrvatska je u Evropskoj uniji, a Cikotić iako je ministar ne bi mogao nigdje da ide van BiH, a da ne bude uhapšen i isporučen Hrvatskoj.

Glavna adresa za sve ovo i jeste Tužilaštvo BiH, koje ništa nije napravilo od 2003. godine od kad postoji.

Važno ime izostavljeno

Prijavljeni su Sefer Halilović, Jovan Divjak, koji je u međuvremenu umro, Vehbija Karić, Enver Hadžihasanović, Selmo Cikotić, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin, Amir Kubura, Šerif Patković, Đemal Merdan, Ramiz Dreković, Salko Gušić, Enes Kovačević, Midhat Cerovac, Bakir Alispahić i Fahrudin Agić.

Jedno ime nedostaje na ovom spisku, a to je ime generala Atifa Dudakovića, komandanta Petog korpusa ARBiH.

Atif Dudaković

Hrvatska ne samo da je izbjegla ime Atifa Dudakovića, nego nije ustupila BiH krivična djela ratnog zločina koje je ARBiH počinila nad Srbima u akcijama "Bljesak" i "Oluja".

Pripadnici Petog korpusa ARBiH u sadejstvu sa Hrvatskom vojskom izvršili su etničko čišćenje Srba sa prostora Hrvatske. Dakle, Hrvatska ima puno pravo da istražuje zločine Petog korpusa koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske, ali ne nad Hrvatima nego nad Srbima. I to zločine pod dirigentskom palicom generala čije su ime izostavili u prijavi proslijeđenoj Tužilaštvu BiH - Atifa Dudakovića.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)