Parlamentarna skupština

Krišto: Za prijedlog kluba SDS-a čula iz medije

  • 18.06.2018. 13:48

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je danas da je za prijedlog Kluba SDS-a o upućivanju u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o akcizama, koje predviđa smanjenje cijena goriva, po hitnom postupku čula iz medija.

Krišto je podsjetila da je procedura za stavljanje bilo koje tačke na dnevni red po hitnom postupku takva da se poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjašnjavju o tome. 

Ona je podsjetila da je HDZ-a BiH učestvovao u donošenju i podržao Zakon o akcizama. 

"Sve što bi mislili da je drugačije trebalo uraditi vjerovatno bi i predložili. Smatramo da je Zakon o akcizama sistemski zakon koji je trebao predložiti Savjet ministara i da ga uvijek treba izraditi institucija kao što je Savjet ministara te navesti kako prikupljati sredstva i utrošiti prikupljene akcize", rekla je Krišto novinarima u Sarajevu. 

Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić je u izjavi novinarima podsjetio da je ta stranka predložila identičan prijedlog zakonskog rješenja koji predviđa smanjenje cijena goriva, ali u redovnoj preceduri. 

"I naš, kao i ovaj prijedlog zakona, trebao bi da bude na sjednici u srijedu i suštinski nema razlike između ta dva prijedloga. Prije pola godine smo bili protiv uvođenja akciza, a nakon toga smo predložili ograničavanje marži na gorivo", rekao je Šepić novinarima, komentarišući prijedlog Kluba SDS-a. 

On je naglasio da će Nezavisni blok podržati smanjenje akciza navodeći da gorivo treba da pojeftini za 15 feninga i da se sve vrati na početak. 

"Razlozi zbog kojih su akcize usvojene sada se vidi da su po strani, jer nema puteva, novih zapošljavanja i generisanja novih vrijednosti tako da stoje sredstva koja su akumulisana", rekao je Šepić. 

Poslanik SDP-a Saša Magazinović izjavio je novinarima da će ova stranka podržati prijedlog Kluba SDS-a koji je upućen u parlamentarnu proceduru u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama. 

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu BiH Momčilo Novaković je izjavio da osim obrazloženja koja su do sada data u javnosti u vezi sa prijedlogom Kluba SDS-a je najznačajnije to da je na posebnom podračunu BiH više od 100 miliona KM koje "nismo znali podijeliti, a znali smo uzeti". 

"Za mene je očito da ta sredstva nisu toliko potrebna kao što se priča da jesu. Druga stvar, evidentno je da distributeri zloupotrebljavaju ovu odluku i čak imam osjećaj da su vrlo organizovano ušli u povećanje marži", rekao je Novaković. 

On je dodao da "ne zna s kojim ciljem i da li možda nekome, onima koji su izglasali akcize, distributeri treba da daju pare za kampanju". 

"Svakako su oni svjesno i organizovano ušli u ovo da se ostvari ekstra profit, što na kraju krajeva ni po zakonu nije dozvoljeno. Tako da je za mene apsulutno i potrebno, ne da se ukinu akcize, nego da se dovede u pitanje zadnja odluka. Naravno, akcize svugdje postoje, pa što ne bi i kod nas", naveo je Novaković. 

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević najavila je da će ovaj klub danas uputiti u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o akcizama po hitnom postupku. 

Ona je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu pojasnila da se ovim prijedlogom van snage stavlja zakon kojim su u decembru prošle godine putarine povećane za 15 feninga plus PDV, što znači da bi cijene goriva po litru bile smanjene za 18 feninga ili 10 KM po rezervoaru.