Suđenje Novaliću i ostalim

Kreštalica: Hodžić tražio bankarske garancije za uvoz respiratora

  • Извор: СРНА
  • 26.08.2021. 17:00

Član uprave Privredne banke Sarajevo Edin Kreštalica izjavio je danas na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za spornu nabavku respiratora vrijednosti 10,5 miliona KM da je vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić bio klijent te banke i da je prošle godine tražio bankarske garancije za posao koji se tiče uvoza medicinske opreme.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je Hodžića upoznao 2018. godine kada je predao zahtjev za kredit.

"Prošle godine 6. aprila pozvao me na sastanak jer su mu trebale bankarske garancije za posao koji se tiče uvoza medicinske opreme. Rekao je da je novac već na njegovom računu i tražio je da banka izda garanciju za odgođeno plaćanje, dok roba ne bude isporučena", naveo je Kreštalica.

On je precizirao da je riječ o tri garancije, i da je prva bila u korist crnogorske firme "BTL" na 4,1 miliona evra sa rokom važenja do 15. aprila.

Svjedok je potvrdio da je ta garancija izdata i da nikada nije bila aktivirana.

Odgovarajući na pitanje tužioca Mirze Hukeljića da li zna konkretno koju opremu je Hodžić nemjeravao nabaviti, Kreštalica je naveo da mu je Hodžić rekao da su to kineski respiratori.

"Pitao sam ga da li je registrovan kao ovlašteni uvoznik medicinske opreme, a on je kazao da će se premijer Federacije BiH /FBiH/ pobrinuti da dobije dozvolu za uvoz. Taj odgovor sam mejlom dobio", rekao je Kreštalica.

Svjedok je dodao da se u ovom slučaju radilo o osiguranju da će naručena roba biti isporučena, prenose federalni mediji.

Na pitanje Hodžićevog advokata Mirne Avdibegović upućeno svjedoku da li mu je poznato ko je iz banke medijima dao ugovor, jer postoji obaveza da se čuvaju podaci klijenata, Kreštalica je naveo da mu je Hodžić prilikom telefonskog razgovora rekao da je samo neko iz banke mogao dati medijima ugovor.

"Ja o tome nisam ništa znao, pa sam mu rekao da se zvanično obrati banci", odgovorio je Kreštalica.

Službenik Privredne banke Sarajevo Lejla Kustura rekla je tokom svjedočenja da je na račun "Srebrene maline" leglo 10,5 miliona KM, da je to odmah registrovano u sistemu i da je obavijestila Odjeljenje za sprečavanje pranja novca.

Osim Novalića, za spornu nabavku 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra u 13.00 časova.