Zamjenik ministra bezbjednosti u SM u tehničkom mandatu

Krešić: Ne planirati prihvatne centre bez saglasnosti lokalnog stanovništva

  • 21.11.2019. 17:21

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mijo Krešić izjavio je danas da prihvatne centre treba formirati uz prethodni dogovor, jer se bez saglasnosti proizvode drugi bezbjednosni problemi.

On je napomenuo da je najava formiranja prihvatnih centara za migrante u Tuzli u nekadašnjem skladištu vojne opreme i naoružanja na Ljubačama i napuštenim objektima rudnika u Bukinju izazvala lavinu nezadovoljstava lokalnog stanovništva.

"I nadležna tijela Živinica i Tuzle jasno su iskazala protivljenje odluci Vlade FBiH da se dodijele lokacije u naseljenim mjestima za formiranje migranstkih centara", dodao je Krešić.

Krešić ističe da se još jednom pokazalo lošim izostanak dijaloga s lokalnom zajednicom prije bilo kakvog prijedloga rješenja za formiranje prihvatnih centara.

"Ne može se stvarati konfuzija i nametati neka rješenja na lokacijama koja nisu prethodno dogovorena i usaglašena. Svjedoci smo da je i ova odluka Vlade FBiH proizvela jedno uznemireno stanje kod stanovništva i dovela nas u poziciju da se više instance vlasti bore protiv loklanih zajednica i domaćeg stanovništva", rekao je on.

Navodeći da ovo nije način upravljanja ilegalnim migracijama, Krešić je ponovio da rješenja moraju biti prethodno usaglašena.

On je naglasio da današnji protesti lokalnog stanovništa pokazuju da je vrlo jak otpor da se u naseljena mjesta smještaju prihvatni centri i da se na takav način dodatno komplikuje stanje bezbjednosti.

Osim toga, kako je rekao, nisu prezentovane ni procjene nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova o bezbjednosnim rizicima koji se mogu pojaviti i njihovoj spremnosti da odgovore vrlo složenom zadatku koje sa sobom nosi formiranje prihvatnog centra.

"Ništa nećemo dobiti ako formiranjem prihvatnog centra na nekoj lokaciji proizvedemo druge bezbjednosne probleme. Naročito ne smijemo proizvesti bilo kakvu mogućnost eventualnog sukoba stanovništa s migrantima ili bilo kojom policijskom agencijom jer bi to imalo nesagledive posljedice", upozorio je Krešić.

On je ukazao da u konkretnom slučaju postoji jasan stav lokalnog stanovništa da ne žele da prihvate predložene lokacije, kao i da su gradonačelnici Tuzle i Živinica istakli da imaju prijedloge nekih lokacija koje bi bile prihvatljive za sve, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

"U tom smjeru treba tražiti rješenja", dodaje Krešić, koji je zvaničnik HDZ-a BiH.

On je napomenuo da predložena lokacija na Ljubačama ne može biti prihvatljiva i zbog toga što nije riječ o bivšoj kasarni, već o namjenskom objektu za skladištenje vojne opreme i municije.

"Takođe, radi se o lokalitetu koje je prema podacima BHMAK-a minirano i zbog toga treba obustaviti bilo kakave dalje aktivnosti na ovom lokalitetu", dodao je Krešić.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок