Brisel

Krajnje je vrijeme da BiH dobije kandidatski status

  • 01.10.2020. 18:58

EU razumije situaciju u BiH. Zaključak je to srpskog člana Predsjedništva BiH nakon sastanka sa zvaničnicima EU. Niko, kaže Milorad Dodik, ne očekuje da svih 14 preporuka EK bude ispunjeno, ali je ipak izvjesno da će BiH naredne godine dobiti kandidatski status. 

Postoje, tvrdi, teška pitanja, na koja se Brisel ne fokusira mnogo.

"Tamo se nalaze neke stvari, kao što je eliminacija stranih sudija iz Ustavnog suda, odlazak OHR-a. U Evropi shvataju da su to teška pitanja i da se ide na neka lakša, kao što su javne nabavke, sukobi interesa, plan jasnih reformi pravosuđa", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Krajnje je vrijeme da BiH dobije kandidatski status. Proaktivna uloga srpskog člana Predsjedništva doprinijeće tome da EU bolje razumije procese i situaciju u BiH. Tako rezultate posjete predsjedništva Briselu komentariše predsjednica Srpske, Željka Cvijanović. Od 14 prioritetnih zadataka, osam ili devet, smatra Cvijanovićeva, mogu da budu riješena bez problema. Dva ili tri će, kaže, zahtijevati ozbiljniju političku raspravu.

"Duboko vjerujem da bi EU, koja ima autonomno pravo da donosi političke odluke i procjenjuje kada su određene stvari ispunjene ili ne, trebala da dodijeli kandidatski status BiH ukoliko hoće da pošalje ohrabrujuću poruku. Sa nekih sedam ili osam ispunjenih prioriteta bilo bi normalno da se BiH dodijeli kandidatski status, a zatim da set pitanja vežemo za dobijanje datuma za pregovore i onda da najteža dva-tri pitanja budu ostavljena za kasnije", kaže predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Dobro je što su članovi Predsjedništva evropskim zvaničnicima predstavili šta je BiH uradila u proteklom periodu. Kaže to predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija. Bilo bi, poručuje, dobro da BiH kandidatski status dobije na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Ako ne tad, onda sam siguran da ćemo ispuniti sve ono što je potrebno da bi na proljeće BiH dobila kandidatski status. Poruke koje dolaze iz Brisela su ohrabrujuće i mislim da bi najbolje poruke trebali čuti u utorak, kada će biti poredstavljen okvirni plan za zapadni Balkan. Tada ćemo vidjeti mjesto i ulogu BiH", kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Sastankom u Briselu zadovoljan je i Komesar EU za susjedsku politiku i proširenje. Juče je Oliver Varhelji, nakon susreta sa članovima BH Predsjedništva na svom tviteru profilu razgovor ocijenio kao obećavajući. Nada se da će BiH uspjeti u realizaciji 14 ključnih prioriteta EK, i već naredne godine postati kandidat za članstvo u EU.

 

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок