Cilj da diskredituje Milorada Dodika

Kozomara: Zvizdić prisustvovao sastanku u Berlinu sa namjerom da marginalizuje Srpsku

  • 01.05.2019. 12:18

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić prisustvovao je sastanku u Berlinu sa namjerom da marginalizuje Srpsku i njene stavove o učlanjenju BiH u NATO i priznanju samoproglašenog Kosova, kao i da diskredituje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, smatra politički analitičar Anđelko Kozomara.

"Dodik je, ne samo legalno izabran na to mjesto, već i sa najviše glasova u dosadašnjoj istoriji izbora u BiH", rekao je Kozomara za "Sputnjik". 

On navodi da je Zvizdić svjestan da je Republika Srpska teži ka većoj samostalnosti od BiH, odnosno da joj budu vraćene nadležnosti koje je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom. 

On kaže da je Zvizdić, iako svjestan da ne može spriječiti vraćanje oduzetih nadležnosti Srpskoj, zadržan na mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara da bi taj proces bio što više usporen. 

Kozomara naglašava da je očekivano Zvizdićevo ponašanje u Berlinu kao da je BiH priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i to što je iskoristio priliku da još jednom istakne da je Republika Srpska "faktor destabilizacije u ovom dijelu Evrope". 

"Podsjećam, on /Zvizdić/ smatra da granice na Balkanu ne treba da se mijenjaju, ali to se ne odnosi na Srbiju. NJene granice mogu da se mijenjaju kako se kome prohtije", navodi Kozomara. 

On smatra da je Zvizdić izabran da prisustvuje sastanku u Berlinu da neko ne bi prigovorio kako niko od Bošnjaka nije pozvan, ni lider SDA Bakir Izetbegović, niti drugi predstavnici bošnjačkog naroda. 

"Zvizdić je veoma opasan nacionalista, vrlo lukav i prepreden, za razliku od Bakira Izetbegovića, koji je, što bi narod rekao - što na umu to i na drumu. Zvizdić je poznat da radi tiho, iza leđa. To je čovjek koji nije ni za kakav dijalog", navodi Kozomara. 

"Sputnjik", pozivajući se na neimenovani izvor, tvrdi da se Zvizdić pominje kao protivkandidat Bakiru Izetbegoviću na stranačkim izborima za lidera SDA, te da i se i time može objasniti njegovo prisustvo na samitu u Berlinu. 

"Postoji jaka struja u SDA koja je nezadovoljna Izetbegovićem jer stalno izaziva konflikte, a ništa ne rješava. Zvizdić se pominje kao glavni protivkandidat na jesenjim izborima u SDA", tvrdi izvor "Sputnjika". 

Тагови:
  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм