SNSD o inicijativi potpredsjednika SDA

Kovačević: Utvrditi Džaferovićevu odgovornost za ratne zločine 

  • 25.07.2018. 11:19

SNSD bi mogao pozdraviti inicijativu potpredsjednika SDA Šefika Džaferovića za osnivanje "Centra za progon ratnih zločinaca", ali samo i isključivo pod uslovom da se taj centar prvo pozabavi brojnim dokazima o njegovom učešću u prikrivanju stravičnog zločina koji su nad Srbima u Vozući počinili pripadnici jedinice "El mudžahedin", rekao je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Sve o tom zločinu, podsjetio je Kovačević, dokumentovao je Džaferovićev bivši stranački kolega i bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo. 

"Nama u SNSD-u je apsolutno jasno da kada Džaferović i njegove kolege kažu `progon ratnih zločinaca`, u stvari misle na `progon Srba`, što mi nikako ne planiramo dopustiti", istakao je Kovačević. 

On je naveo da je upravo iz tog razloga predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i tražio sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine da bi bio povučen izvještaj o Srebrenici koji je usvojila prošla vlast pod pritiskom OHR-a, a koji je omogućio da 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske, uključujući čak i kuvare i ljude koji nikada nisu bili na području Srebrenice, budu šikanirani i izloženi progonu. 

Kovačavić smatra da je krajnje licemjerno i to da, kako kaže DŽaferović, taj novi centar žele da osnuju po uzoru na "Simon Vizental centar" iz Izraela, iako su direktora tog centra Efraima Zurofa mnogi u Sarajevu najbrutalnije vrijeđali, i to samo zbog toga što je, uvažavajući i poštujući sve žrtve stradale u Srebrenici, jasno rekao da ono što se dogodilo u Srebrenici nikako se ne može nazvati genocidom. 

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se u periodu od 10. do 24. septembra 1995. godine kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", uz podršku NATO avijacije. 

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga. 

Zbog zločina nad Srbima u Vozući, jedino je osuđen komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić. NJega je Haški tribunal 15. septembra 2008. godine osudio na tri i po godine zatvora po komandnoj odgovornosti za zločine na području Ozrena i Vozuće u toku 1995. godine. 

U toku je proces pred Sudom BiH protiv nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, dok predstavnici Srba iz Vozuće smatraju da je, osim Mahmuljina, i tadašnji načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica Šefik Džaferović najodgovorniji za počinjene zločine nad Srbima iz Vozuće i da treba odgovara pred pravosuđem.