Podržali SDA glasanjem u parlamentu BiH

Kovačević: SDS i PDP devet dana bili odani Srpskoj

  • 26.02.2020. 14:52

SDS i PDP pogazili su zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i podržali SDA glasanjem u parlamentu BiH da se po hitnom postupku u proceduru uputi Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH u sadašnjem sastavu, rekao je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da su SDS i PDP pogazili zaključke Narodne skupštine koja je ubjedljivom većinom srpskih poslanika odlučila da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama ne glasaju.

"Odanost Narodnoj skupštini, narodu kome pripadaju i Republici, gdje su dobili glasove, trajala je tačno devet dana. Potpuno je jasno da ne bi trajala ni dana da je sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH zakazana ranije", istakao je on.

Portparol SNSD-a je dodao da su hitnost pomenutog zakonskog rješenja iz Republike Srpske podržali SDS, PDP i Adil Osmanović iz SDA, te da to najbolje opisuje današnju sjednicu Predstavničkog doma i prirodu političkih odnosa u BiH.

Kovačević je naglasio da su PDP i SDS, osim što su prekrišili zaključke Narodne skupštine, danas glasali za smjenu Srbina sa čela VSTS-a sa namjerom da predsjedavanje tim pravosudnim tijelom preuzme Bošnjak.

"Prijedlog takvog rješenja je došao od Srbina Mektića, koji očito nije nenavođena raketa kao što je stvaran privid u javnosti. On je portparol SDS-a i PDP-a i izvođač bošnjačkih radova u Sarajevu", ocijenio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ovo je najsvježiji dokaz da se sprovodi programska deklaracija SDA.

"Nedavno su pitali zašto SNSD protestuje protiv programske deklaracije SDA kada se ona ne sprovodi. Ovo je najsvježiji dokaz da se i te kako sprovodi i da u njenom sprovođenju, na našu veliku žalost, učestvuju i SDS i PDP", naglasio je Kovačević.

On je dodao da je SNSD kao pobjednik izbora u Srpskoj u vlasti sa SDA na nivou BiH, dok su SDS i PDP u partnerskom zagrljaju sa njenim liderom Bakirom Izetbegovićem.

"Taj zagrljaj čak ne može da pokvari ni činjenica da su SDS i PDP u opoziciji. Ne znam da li su /Mirko/ Šarović i /Branislav/ Borenović svjesni današnjeg postupka i da li su svjesno pristali ili su natjerani da budu rezervna srpska ekipa za Izetbegovića u Sarajevu. Današnjim glasanjem nije izgubio SNSD, niti sve ovo govorim zbog SNSD-a. Izgubila je Republika Srpska, a ko to ne vidi neka se odmah prestane baviti politikom", poručio je Kovačević.

Poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH iz SDS-a i PDP-a danas su glasali za zahtjev poslanika Dragana Mektića /SDS/ da bude razmotren Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu po hitnom postupku.

Narodna skupština Republike Srpske ranije je donijela zaključak kojim su predstavnici Republike Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана