Kovačević: Put u NATO ne postoji, Komšić je frustriran

  • 26.04.2021. 16:22

Željko Komšić je duboko frustriran činjenicom da je prilikom usvajanja Programa reformi morao prihvatiti rješenje kojim su on i Šefik DŽaferović postali prvi predstavnici Federacije BiH /FBiH/ još od 1992. godine koji su se odrekli eksplicitnog opredjeljenja prema članstvu u NATO, rekao je savjetnik za unutrašnja pitanja srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da zato Komšić sada pokušava da svaki dokument koji se na bilo koji način tiče NATO-a iskoristi kao neki navodni dokaz da je BiH opredijeljena prema članstvu.

"Od toga nema ništa", rekao je Kovačević za "Srpskainfo" i dodao da se Komšić poziva na Individualni partnerski program koji objavljuje NATO.

"Riječ je o jednom inoviranom pristupu NATO saveza procesu saradnje sa partnerima, gdje je ideja da se različiti programi saradnje koji su razvijani od uvođenja Partnerstva za mir za svakog partnera ujedine u jedan dokument, pod nazivom Individualni partnerski program ili ITPP", pojasnio je Kovačević.

On je naglasio da za svakog partnera NATO sastavlja poseban ITPP, uključujući i Srbiju, pa čak i neke zemlje koje su uz Rusiju članice Organizacije za kolektivnu bezbjednost, ali su kao i BiH članovi Partnerstva za mir.

"U slučaju BiH, taj ITPP je, jasno je navedeno, baziran na Programu reformi iz 2019. godine i on u pogledu članstva apsolutno uvažava ono što propisuje Program reformi, a Program reformi propisuje da se pitanje članstva ne prejudicira i da je ostavljeno po strani", rekao je Kovačević.

On je dodao da se takav Program reformi sada implementira.

"Jedino novo što je poslano iz BiH jeste Izvještaj o implementaciji tog Programa reformi. Kao što je javnosti poznato, formirana je i Komisija za saradnju sa NATO, a ugašena komisija za integraciju, koja je postojala ranije, jer od Programa reformi koji je usvojio Milorad Dodik, NATO integracije više ne postoje", naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Komšić jedino pokušava na neki samo njemu poznat način protumačiti i dokazati jednom vrlo neutemeljenom verbalnom akrobatikom da put prema NATO i dalje postoji.

"Nije ovo traženje indicija u policijskoj istrazi ili dokazivanje matematičke teoreme. Važno je ono što piše, a piše da se pitanje članstva ne prejudicira. To je pozicija koja obavezuje sve, pa i Komšića, koji u svojoj frustraciji bespotrebno pokušava stvoriti tenzije", zaključio je Kovačević.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок