Portparol SNSD-a

Kovačević: Ivanić i Šarović vode licemjernu politiku

  • 20.12.2019. 12:49

“Ljudi iz opozicije Republike Srpske,  Mladen Ivanić i Mirko Šarović, odnosno kompletan SDS i PDP sa politikama koje zagovaraju i potpisivanjem dokumenata koji predviđaju članstvo BiH u NATO-u, a zatim neosnovano optužujući druge za to izgledaju kao da se takmiče za nagradu ‘licemjer 21. vijeka'”, rekao je za portal banjaluka.net Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

„Moram da podsjetim građane da je Mladen Ivanić u prošlom mandatu Predsjedništva BiH usvojio dva dokumenta, koje je Nebojša Radmanović osam godina odbijao da stavi na dnevni red. Tu prije svega mislim na Pregled odbrane, koji je bio jedan od glavnih uslova NATO-a za MAP, kao i Strategiju spoljne politike u kojoj je jasno navedeno da NATO ostaje glavni prioritet BiH. Zbog toga nam je kasnije i Majkl Pompeo, državni sekretar SAD-a udarao diplomatske šamare kada je govorio da MAP i ANP nešto na šta je BiH obavezao Mladen Ivanić usvajanjem Pregleda odbrane i Strategije spoljne politike. To je sve bio dio pritiska kasnije isporučenih Miloradu Dodiku, kao izbornom pobjedniku iz RS“, rekao je Kovačević za portal banjaluka.net.

Komentarišući negativne komentare pripadnika opozicije iz Republike Srpske na račun usvajanja Programa reformi i optužujući srpskog člana Predsjedništa i lidera SNSD-a, Milorada Dodika da je potpisom prihvatio NATO put BiH, Kovačević dadaje:

„Milorad Dodik je ipak uspio da se odupre pritisku i uspio je da usvoji dokument koji se zove Program reformi, koji nije AMP, nije MAP i koji nije put prema NATO-u, već samo jedna ugovor o saradnji sa NATO savezom, nasličniji onoj saradnji kakvu saradnju sa NATO-om ima Srbija. Ono što je najbitnije kada je u pitanju taj dokument jeste da po prvi put od 2005. godine i od prve prve odluke Borislava Paravca iz SDS-a u Predsjedništva BiH da je NATO strateški cilj BiH mi prvi put imamo jedna dokument u kojem stoji da se članstvo u NATO-u ne prejudicira, odnosno da se uopšte ne razmatra.“

On takođe podsjeća da su političari iz SDS-a i PDP-a glasali za sve dokumente koji su predviđali put u NATO, još od odluke Borislava Paravca, ali i usvajanje Deklaracije o strateškom opredeljenju RS u sistemu odbrane BiH, usvojene u Narodnoj skupštini RS 2005. godine, a da je jedini dokument za koji oni nisu glasali jeste dokument Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenje vojne neutralnosti RS, što je prema njegovim riječima krajnje licemjerstvo.

Kovačević zaključuje da su potezi političara, pripadnika SDS-a i PDP-a najobičnije posipanje pepelom i takmičenje za nagradu licemjera 21.vijeka, a da je lider SNSD-a i sprski član Predsjedništva Milorad Dodik  potpisao jedan dokument koji nije put prema NATO-u, već samo saradnja sa tim savezom i da će SNSD i dalje nastaviti da radi sve ono za šta su ih građani birali i što se osigurati bolji život građana RS.

(Banjaluka.net)