Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara

Košarac: Vratiti povjerenje među ljude i u zajednički rad

  • 23.12.2019. 12:02

Kandidat za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je danas u Sarajevu da ne postoji visok stepen povjerenja među ljudima u BiH i da će uložiti mnogo u taj segment, kao i u zajednički rad nadležnih institucija na svim nivoima vlasti.

"Nećemo puštati nešto u proceduru bez konsenzusa. Značajno ćemo raditi na izgradnji saradnje i koordinacije sa svim nivoima i povjerenja. Planiramo Ekspo 2020. godine, na kojem ćemo promovisati BiH. Što se tiče sektora energetike i poljoprivrede, zajedno sa entitetskim ministarstvima ćemo dogovoriti kako da radimo. Bitno je da zaštitimo domaću proizvodnju", rekao je Košarac tokom sjednice Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara.

On je istakao da je članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji veoma značajno i da to želi da riješi u narednoj godini.

Član Komisije Branislav Borenović pitao je Košarca o evroatlantskim integracijama, uz opasku da je on "pripadnik stranke koja je donijela zaključke o prenosu nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Republike Srpske".

"Program reformi mnogi tumače na različite načine. Ovaj dokument je proizvod usaglašenih političkih stavova koji govori o saradnju i partnerstvu. Mi zagovaramo demilitarizaciju BiH, ali to je naš stav. Vjerujem da možemo zaštititi i naše interese. Smatram da je saradnja sa NATO-om bitna, ali ne i članstvo sada. Kada je riječ o prenošenju nadležnosti smatramo da postoje kompetentni ljudi koji mogu preuzeti nadležnost visokog predstavnika. Treba da prestanemo sa praksom da tražimo pomoć visokog predstavnika, već da sami sjednemo i pronađemo dogovor", odgovorio je Košarac.

On je dodao da svi treba da teže da građani BiH imaju bolji život, a među prioritete u budućem radu uvrstio je i rješavanje pitanja Trgovske gore.

Kandidat za ministra spoljnih poslova Bisera Turković, koja je i kandidat za zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara, odgovarajući na pitanje člana Komisije Saše Magazinovića da li će se baviti temama visine plate u DKP mreži i poboljašanja kvaliteta diplomata BiH, navela je da o platama treba odlučivati po zemljama, pri čemu u obzir treba uzeti iskustva zemalja iz regiona, ali i vidjeti kako su vrednovana pojedina radna mjesta u DKP mreži.

"U ovom trenutku imamo niz neusklađenosti po pitanju plata, objekata i ambasada koje se iznajmljuju. Izaći ćemo sa prijedlogom kada utvrdimo zašto plaćamo neke visoke iznose i da li možemo uštedjeti. Drugo, imamo ljude koji nisu sposobni da rade taj posao, ne znaju jezik ili ne znaju da rade", rekla je Turkovićeva.

Ona je najavila da planira da krene sa testiranjem i provjerom ne samo novih, već i postojećih kandidata za mjesta u diplomatiji BiH.

Prema njenim riječima, biće provjerene i diplome svih zaposlenih u DKP mreži, uz obavljanje konsultacija sa Predsjedništvom BiH i nadležnom parlamentarnom komisijom.

Turkovićeva je navela da će se posvetiti realizovanju usvojene Strategije spoljne politike BiH i poručila da će napraviti analizu onoga što je do sada učinjeno i šta se može uraditi na unapređenju.

"Lično mislim da ekonomska diplomatija nije dovoljno zastupljena, niti radi. Moramo izabrati kadar i usmjeriti na obavljanje funkcija. Začepljenje rupa diplomatama koje zapošljavamo bilo gdje kada se vrate predstavlja uhljebljenje, a ne efikasnost", dodala je ona.

Ona smatra da je potrebno mnogo više raditi na promociji BiH u svijetu, a biće nastavljene i aktivnosti u okviru NATO-a, EU, regionalne saradnje i dijaspore.

Odgovarajući na Borenovićevo pitanje u vezi sa evroatlantskim integracijama, ona je rekla da će o članstvu BiH u NATO odlučiti Predsjedništvo BiH i dodala da "nema MAP-a, već se ide na reformski proces".

Kandidat za ministra finansija BiH i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da je prvi korak hitna sjednica Fiskalnog savjeta da bi bio donesen plan do 2022. godine i plan budžeta, tako da institucije BiH što prije izađu iz privremenog finansiranja.

"Napravili smo ovom deblokadom uslove za to i efektivne grantove. Treba završiti Strategiju upravljanja dugom i poštovati usvojeni mehanizam koordinacije. Nadam se da ćemo uspjeti sa projektom osiguranja smještaja za institucije BiH, a tu su sve bezbjednosne agencije. Do sada smo se riješili dosta skupih zakupa. Uz malo dobre volje i povjerenja moći ćemo da riješimo sve. Nadamo se uvođenju budžetskog inspektorata", rekao je Bevanda.

Bevanda je za eventualno povećanje PDV-a rekao da taj potez zahtijeva dubinsku analizu, bez političkog previranja, a za eventualno izdvajanje Republike Srpske iz sistema PDV-a smatra da bi to bila neprocjenjiva šteta.

"Učiniću sve da spriječim blokade jer su previše štetne. Blokade su iracionalne, ali izdvojiti Upravu iz sistema bilo bi previše štetno i nisam za to. Molio sam entitetske uprave koje se tuže da sjednu i riješe to, ali nema racija tu", rekao je on.

Za plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, Bevanda je naveo da to nije realno jer bi došli u situaciju da svi čekaju u lancu.

Kada je riječ o pomjeranju roka za plaćanje PDV-a na zadnji dan, Bevanda kaže da za to nema smetnji i da će to riješiti u najkraćem roku.

On je dodao da očekuje povećanje budžeta za institucije BiH. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић