Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a PD PS BiH

Košarac: Šarović ima najmanje prava da dijeli lekcije

  • 07.08.2019. 13:19

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac rekao je da predsjednik SDS-a Mirko Šarović ima najmanje prava da drži lekcije o bilo čemu s obzirom da je Savjet ministara, čiji je on član, donio Program rada za 2019. godinu prema kojem su NATO integracije primarni politički cilj institucija BiH.

"Šarović dolazi iz Republike Srpske i priča o nekoj kapitulaciji, dok je Savjet ministara u kome sjede on, Dragan Mektić i Igor Crnadak donio takav Program rada za 2019. godinu. Šarović nema prava nikome da drži lekcije", poručio je Košarac. 

On je upitao zašto Šarović, Mektić i Crnadak nisu osporili takav Program rada Savjeta ministara u 2019. godini u kojem je navedeno da je "NATO integracija primarni politički cilj institucija BiH" kada su za to imali priliku. 

Košarac je istakao da će dosadašnji ministar spoljne trogovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović ostati upamćen kao neko ko je mnogo više poštovao zvanične stavove Federacije BiH nego Republike Srpske i bio naklonjen politikama koje su bazično dogovarane u Sarajevu a ne u Banjaluci. 

"Svjedoci smo i činjenice da je ignorisao stavove Narodne skupštine Republike Srpske. Sjetimo se samo sjednice kada je rekao da za njega nisu obavezujući stavovi Narodne skupštine. Pričati o kapitulaciji može jedino Šarović i to kada sebe pogleda u ogledalu, dobro se zamisli i kaže šta je to dobro uradio za Republiku Srpsku", naglasio je Košarac. 

On je podsjetio na Šarovićeve političke poteze koji su imali za cilj urušavanje digniteta i ustavnog kapaciteta Republike Srpske, tako što nije poštovao stavove i razvijao komunkaciju i saradnju sa njenim institucijama. 

Lider SDS-a je, kaže Košarac, proteklih dana razgovarao sa članicama vladajuće koalicije predvođene SNSD-om s ciljem da razbije volja birača Republike Srpske u BiH. 

"Šarović je konstatano u prethodnih nekoliko dana radio na tome da se neko od članova vladajuće koalcije iz Republike Srpske izvuče, da se ponudi onima koji nikada neće odustati od svojih političkih potreba i urušavanja Republike Srpske, a sve sa željom da ostane u Savjetu ministara", rekao je Košarac, istakavši da je to nedopustivo i politički licemjerno, te da će zasigurno, kao i do sada, biti osuđeno od građana Republike Srpske. 

On je poručio da koalicija oko SNSD-a želi da manifestuje potpuno političko jedinstvo u Sarajevu, da svoje političke stavove definiše u institucijama Republike Srpske i da na zajedničkom nivou rade na afirmaciji tih politika. 

"Naš primarni cilj definitivno je jaka Republika Srpska u okvirima Dejtonskog sporazuma i Ustava, adekvatna zastupljenost na zajedničkom nivou i zaštita interesa Srpske na zajedničkom nivou što je jasno navedeno u izjavi o partnerstvu, kao i da se svi nivoi vlasti moraju poštovati u bilo kom odlučivanju u integracionim procesima", pojasnio je Košarac. 

On je podvukao da nigdje niti u jednom od stavova zajedničke izjave lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izebtevodića ne stoji da Republika Srpska prihvata NATO integracije nego da će se integracioni procesi voditi u domenu interesa svih nivoa vlasti ne prejudicirajući nikakvo članstvo niti bilo kakvo rješenje. 

"Otvoreno kažemo da treba da sarađujemo s NATO savezom, sa kojima sarađuje i Srbija. Nećemo napraviti niti jedan milimetar ispred Srbije kada je riječ o saradnji sa NATO. Naš stav je potpuno jasan - nismo za integracije u NATO, ali jesmo za saradnju", rekao je Košarac. 

On je istakao da nedavno potpisana izjava o partnerstvu potpuno artikuliše Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. 

"Tako se kreira politički put Republike Srpske i štite njeni politički interesi, a ne kao što je to učinio Šarović glasajući za Program rada Savjeta ministara ili Mladen Ivanić koji je, odlazeći iz Predsjedništva BiH, glasao za Strategiju o spoljnoj politici u kojoj je, takođe, navedeno da su NATO integracije ključan spoljnopolitčki cilj BiH", podsjetio je Košarac. 

Osvrćući se na rad srpskih ministri u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, Košarac je naglasio da su najbolji sud o tome dali građani Republike Srpske na izborima. 

"Građani Republike Srpske su kaznili takvu vrstu politike koju su vodili SDS i PDP na zajedničkom nivou u proteklih pet godina. Ona je izdajnička i koncipirana isključivo na potrebama dijela međunarodne zajednice. Na djelu je potpuno političko poltronstvo prema SDA", rekao je Košarac. 

Tokom mandata aktuelnog saziva Savjet ministara u tehničkom mandatu, ocijenio je Košarac, proizveo je takav odnos da nikada nije bila lošija pozicija srpskog naroda na zajedničkom niovu. 

"Ostaće prepoznatljivi i po tome što su pokušali da produže svoj rok upotrebe u novoj strukturi Savjeta ministara. Zato su pokušavali da nađu neku opciju koristeći matematičke operacije da ostanu na vlasti da bi nastavili da vode politiku koja odgovora dijelu međunarodne zajednice. NJihovim politikama koje su vodili u proteklom periodu omogućen je razvoj takvih tendencija da je BiH samo bošnjačka i da u instituicijama BiH odlučuju samo Bošnjaci", konstatovao je Košarac. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.