Košarac-Sakamoto: Razgovarano o unapređenju privredne saradnje

  • 12.03.2020. 17:06

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Јapana u BiH Hidejukija Sakamota sa kojim je razgovarao o unapređenju privredne saradnje između dvije zemlje, a tema sastanka bilo je i ulaganje u energetski sektor u BiH.

Košarac je istakao da su pred BiH zahtjevi EU i Energetske zajednice u pogledu harmonizacije domaće zakonske regulative sa standardima EU, te izrazio opredijeljenost strateškom planiranju razvoja energetskog sektora kao najvažnijeg u BiH.

Konstatovano je da su BiH i Јapan prijateljske zemlje i da postoji duga tradicija bilateralne saradnje, saopšteno je iz Minitarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Sakamoto je informisao Košarca o aktuelnim projektima koje Јapan realizuje u BiH, a fokus razgovora bio je na japanskim investicijama u privredne kapacitete BiH.

Usaglašeno je da je neophodno definisati modele povezivanja privrednika i spoljnotrgovinskih komora dvije zemlje, kako bi saradnja bila intenzivnija i produktivnija. U tom kontekstu najavljena je mogućnost da Košarac prisustvuje ovogodišnjem sajmu investicija u Tokiju.

Košarac i Sakamoto razmijenili su mišljenja o projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Košarac je rekao da će se nadležni sektori u Ministarstvu na čijem je čelu dodatno angažovati i otvoriti pitanje kapaciteta i pomoći Vladi Јapana u sprovođenju projekata iz ove oblasti.

On je pozdravio angažovanost Јapana na projektu odsumporavanja Termoelektrane Ugljevik, koji je u završnoj fazi realizacije.

Sagovornici su, između ostalog, ukazali na potrebu jačanja privatnog sektora, sa naglaskom na razvoj malih i srednjih preduzeća.

Košarac je istakao da su se svi nivoi vlasti u BiH, usvajajući reformsku agendu, opredijelili za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i realnog sektora u cjelini, navedeno je u saopštenju.