Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac sa grčkim ministrima o jačanju privredne saradnje

  • 02.06.2021. 17:53

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je odluku grčkih vlasti o otvaranju granica za državljane BiH, što je rezultat dogovora predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa.

Košarac je izrazio zahvalnost vlastima i narodu ove prijateljske zemlje na donacijama i medicinskoj pomoći u borbi protiv pandemije virusa korona.

Košarac se sastao danas u Atini u odvojenim susretima sa grčkim ministrom razvoja i investicija Adonisom Georgijadisom i ministrom poljoprivrednog razvoja i hrane Spiliosom Livanosom, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Košarac je informisao sagovornike da su EU integracije glavni spoljnopolitički cilj BiH i da o tom pitanju postoji unutrašnji konsenzus, te zahvalio za podršku koju Grčka pruža zemljama zapadnog Balkana na evropskom putu.

Tokom sastanaka na ministarskom nivou istaknuto je da su BiH i Grčka prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi dobri, te da postoji mnogo mogućnosti za njihovo dalje jačanje, posebno u oblasti ekonomije i turizma.

U saopštenju se dodaje da je naglašeno da diplomatske aktivnosti, uz postojeće bilateralne sporazume, mogu značajno doprinijeti poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene i unapređenju grčkih investicija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Na sastanku ministra Košarca i ministra Georgijadisa ukazano je na potrebu da se u narednom periodu organizuje biznis forum grčkih i privrednika iz Republike Srpske i FBiH, s ciljem razmjene iskustava i afirmacije privrednih grana koje su interesantne za potencijalne grčke investitore, poput energetike, turizma i trgovine.

Razgovarano je i o mogućnostima učešća grčkog kapitala u izgradnji slobodnih zona u Republici Srpskoj i FBiH.

Ministri su ocijenili da bi pokretanje avio-linije na relaciji Banjaluka-Atina ili Sarajevo-Atina bilo dobra osnova za unapređenje investicija i privrednih veza između BiH i Grčke.

Košarca je razgovarao i sa ministrom poljoprivrednog razvoja i hrane Grčke Spiliosom Livanosom sa kojim se saglasio da u narednom periodu zajednički rade na potpisivanju sporazuma dva ministarstva u oblasti poljoprivrede, prehrane, ruralnog razvoja i šumarstva.

Cijeneći ustavne nadležnosti, kao i razvojni poljoprivredni potencijal Republike Srpske i FBiH, Košarac je ukazao na značaj saradnje sa Grčkom, koja je u EU prepoznatljiva po poljoprivrednoj proizvodnji, posebno proizvodnji voća i povrća, te maslinovog ulja.

Na sastanku je ukazano na potrebu jačanja spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Grčke, posebno kada je u pitanju mogućnost izvoza crvenog mesa i mliječnih proizvoda iz BiH na grčko tržište.

Košarac je naglasio da je važno omogućiti domaćim proizvođačima izvoz na tržište ove prijateljske zemlje, nakon što BiH i EU usaglase potrebne sertifikate.

Grčka strana izrazila je spremnost da pomogne BiH prilikom usklađivanja domaće legislative sa standardima EU, kao i da podijeli znanja i iskustva, s obzirom na činjenicu da je ova zemlja prva na listi zemalja članica EU kada je u pitanju registracija poljoprivrednih proizvoda pod zaštićenim geografskim porijeklom i geografskom oznakom.

Košarac je najavio da će po povratku iz Grčke organizovati sastanak sa entitetskim ministrima nadležnim za poljoprivredu, na kojem će biti riječi o rezultatima današnjeg sastanka i unapređenju saradnje sa grčkom stranom u ovoj oblasti.

Livanos je prihvatio poziv Košarca da u predstojećem periodu posjeti BiH, kako bi zajedno sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i FBiH definisali politike i sve modele buduće saradnje sa Grčkom.

Današnjim sastancima na ministarskom nivou prisustvovala je i ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.

Košarac će u okviru radne posjete Grčkoj učestvovati na 66. sastanku Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN. Na marginama ovog samita Košarac će se sastati i sa ministrima turizma Grčke i Saudijske Arabije.

Radnu posjetu Grčkoj Košarac je započeo obilaskom Predstavništva Republike Srpske u Solunu, navedeno je u saopštenju.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)