Košarac: Prvi koraci za formiranje pravnog tima već danas

  • 01.07.2020. 15:49

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da će danas u proceduru u Savjet ministara uputiti odluku o imenovanju Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Košarac je na video-konferenciji sa članovima Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora rekao da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nije imala adekvatnu argumentaciju da zaustavlja proces imenovanja ekspertskog tima, te da svojim djelovanjem dovodi u opasnu zonu građane cijele BiH, a posebno one koji žive u opštinama u slivu rijeke Une.

"Napominjem da je Hrvatska već krenula sa izradom studije izvodljivosti na Trgovskoj gori i da je neophodno da paralelno sa njihovim stručnjacima rade i eksperti iz BiH", poručio je Košarac na današnjoj video-konferenciji.

Članovi Koordinacionog tijela ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar za životnu sredinu i turizam FBiH Edita Đapo i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko saglasni su u ocjeni da je postupak Turkovićeve neprihvatljiv, te baziran na neargumentovanim i netačnim informacijama.

Članovi Koordinacionog tijela podsjetili su da je Radna grupa za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, koju je Savjet ministara usvojio 21. marta 2016. godine, a na koju se u javnosti poziva Turkovićeva, prestala da postoji nakon što je Savjet ministara BiH je na sjednici 21. maja ove godine donio odluku o imenovanju članova Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

Analizirajući tvrdnje Turkovićeve u vezi sa finansiranjem ekspertskog tima, članovi Koordinacionog tijela su napomenuli da je odlukom o imenovanju ekspertskog tima, između ostalog, definisano da će sredstva za rad ovog tima biti utvrđena posebnim aktom koji će donijeti Savjet ministara.

"Niko ne govori o basnoslovnim iznosima, već sredstvima koja će biti izdvojena u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH i posebnim aktom Savjeta ministara", naglasio je Košarac.

Na današnjoj video-konferenciji zatraženo je da Turkovićeva dostavi Savjetu ministara informaciju o aktivnostima koje je preduzela u vezi sa rješavanjem problema izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na lokaciji Trgovska gora, referišući se na zaključke Predsjedništva BiH sa sjednice 22. marta prošle godine u vezi sa ovom problematikom, kao i na dokumente i deklaracije drugih nadležnih tijela.

Članovi Koordinacionog tijela uputili su podršku Košarcu u nastojanju da na narednoj sjednici Savjeta ministara ponovo delegira odluku o imenovanju ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.