Ministar

Košarac: Postigli smo razumijevanje sa Hrvatskom za transport kornišona i šljiva

  • Извор: СРНА
  • 15.07.2021. 13:50

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je od glavnog inspektora Hrvatske Andrije Mikulića zatražio da se omogući nesmetan prelaz hrvatske granice za transport kornišona i šljiva iz BiH namijenjenih tržištu EU.

"Postigli smo jednu vrstu razumijevanja", rekao je Košarac novinarima nakon telefonskog razgovora sa Mikulićem i uputio apel izvoznicima navedenih poljoprivrednih proizvoda iz Republike Srpske i Federacije BiH da poštuju procedure, odnosno da 24 časa ranije najave dolazak na granični prelaz.
On je objasnio da je riječ o evropskim standardima i obavezi koja proizilazi iz ugovora između BiH i Hrvatske.

Navodeći da je radno vrijeme inspekcije na graničnim prelazima od 7.00 do 15.00 časova, Košarac je rekao da je sa Mikulićem danas dogovorio da sve najave koje budu zakazane 24 časa ranije tog dana budu u potpunosti pregledane, a nadležni fitosanitarni inspektori na hrvatskoj strani ostajaće i duže kako bi sve pošiljke najavljene za taj dan bile i pregledane.

"U slučaju povećanog obima posla, postoji najava da će biti produženo radno vrijeme inspekcije na granici", rekao je Košarac i ponovio da sve ono što nije najavljeno 24 časa ranije, zbog sistema u EU, neće moći proći kontrolu.

On je izrazio uvjerenje da će proizvodi koji dolaze iz Republike Srpske i FBiH na granične prelaze Hrvatske, a podliježu fitosanitarnoj kontroli, uz potrebnu najavu, prioritetno biti pregledani i da neće više dolaziti do zastoja.

Ministar Košarac je izrazio nadu da će u narednim danima dogovor sa glavnim hrvatskim inspektorom pokazati rezultate u praksi, te najavio da će iduće sedmice lično na graničnim prelazima provjeriti situaciju.

Košarac je podsjetio da je problema sa prelaskom kornišona i šljiva namijenjenih tržištu EU bilo i prošle godine, zbog čega je ove godine ranije uputio dopis nadležnim hrvatskim institucijama kako bi se ovaj problem preduprijedio.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je dodao da je o svemu informisao i specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera, ali da nije dobio odgovor.
Ističući opredijeljenost za zaštitu primarne domaće proizvodnje i olakšavanje izvoza poljoprivrednicima iz Republike Srpske i FBiH, Košarac je rekao da je razmišljao i o nekim drugim mjerema koje bi bilo moguće donijeti.

"Treba istaći da fitosanitarni granični nalazi nisu nadležnosti nivoa BiH, postoje neke druge nadležnosti koje bismo mogli da donosimo. Ne na bazi reciprociteta, ali im moramo da štitimo naše ljude i naše interese", zaključio je Košarac.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином