Apsurd

Košarac: Političkom bezobrazluku SDA nema kraja

  • 24.05.2019. 12:33

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da nema kraja političkom bezobrazluku SDA, Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića, koji krivicu za političku krizu i nefunkcionisanje zajedničkih institucija pokušavaju da pripišu SNSD-u.

"Riječ je o bezobraznoj zamjeni teza jer je svima u BiH, kao i u inostranstvu jasno da su Izetbegović, Zvizdić i SDA produkovali krizu na nivou zajedničkih institucija uporno odbijajući da ispoštuju ustavna prava i izbornu volju srpskog naroda i Republike Srpske", rekao je Košarac Srni, komentarišući jučerašnje saopštenje SDA u kojem za opstrukciju rada parlamenta BiH optužuje SNSD. 

Košarac je ponovio spremnost SNSD-a i koalicionih partnera iz Republike Srpske da odmah i bez ikakvih uslovljavanja uđu u proces izbora novog Savjeta ministara kako bi se ispoštovala volja srpskog naroda iskazana na izborima u oktobru prošle godine. 

"Mi ćemo učiniti sve da što prije sa političke scene ode ovaj Savjet ministara, u kojem sjede ministri koji nemaju legitimitet da predstavljaju srpski narod i Republiku Srpsku", poručio je Košarac. 

On je podsjetio da aktuelni saziv Savjeta ministara u posljednjih godinu dana nije imao većinu ni u sazivu Predstavničkog doma, koji ga je birao, a kamoli sada, kada SNSD, zajedno sa koalicionim partnerima iz Republike Srpske, ima nadmoćnu većinu u oba doma parlamenta BiH. 

"Apsurdno je da takav Savjet ministara radi i šalje bilo kakve zakone i odluke parlamentu koji ga nije birao, a posebno je apsurdno da su mnogi od tih ministara istovremeno i poslanici i delegati u novom sazivu parlamenta BiH. Ako za dva mjeseca ne izaberemo novi Savjet ministara, moglo bi se desiti da Denis Zvizdić istovremeno bude i predsjedavajući Predstavničkog doma i predsjedavajući Savjeta ministara, što se nikada i nigdje u zemljama parlamentarne demokratije nije dogodilo", ukazao je Košarac. 

On je naglasio da je rješenje da ti ministri odmah podnesu ostavke i da se bira novi Savjet ministara u skladu sa voljom građana na proteklim izborima. 

Košarac je dodao da SDA krši Ustav BiH, Zakon o Savjetu ministara i Poslovnik o radu Predstavničkog doma, u kojima su jasno i precizno propisani rokovi za izbor predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara. 

"Prva sljedeća odluka koju će Predstavnički dom donijeti biće odluka o potvrđivanju imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara. To je i ustavna, i zakonska, i poslovnička obaveza Predstavničkog doma, nakon što Predsjedništvo BiH donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara", naveo je Košarac. 

Do tada, kaže on, nema potrebe da funkcioneri SDA obmanjuju javnost ili vrše bilo kakve pritiske. 

"To im neće proći, niti ćemo dopustiti da Srbe i Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama ponovo predstavljaju poslušnici Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića, kako to u SDA žele i sanjaju", poručio je Košarac.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.