Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Košarac: Određeni poljoprivrednici izmanipulisani

  • 28.12.2020. 13:47

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH rekao je danas na konferneciji za medije da su tvrdnje određenih poljoprivrednih udruženja kontradiktorne.

"Rekao bih da je o riječ o manjem broju  poljoprivrednika koji su izmanipulisani od određenih političkih subjekata u RS, tačnije od SDS-a. Dobio sam potvrdu da je Mirko Šarović (predsjenik SDS-a) uključen u ovo. Ne mogu reći je li to tačno, ali sam sa više adresa dobio tu informaciju. Nažalost, tužno je kada dobijete i poluprijeteće poruke od određenih  osoba", kazao je Košarac, kazavši da ne želi donositi nikakve populističke mjere i ne želi kršiti nijedan zakon, kao nijedan međunarodni sporoazum.

"U 2020. godini uvoz goveđeg mesa u BiH manji je za oko 5.000 tona u odnosu na  prošlu godinu. U 2020. godini uvoz svinjskog mesa manji je za više od 3.500 tona u odnosu na 2019. godinu.  Osim što biježimo smanjen uvoz goveđeg, svinjskog mesa i miljeka nije smanjena proizvodnja i ne može se opravdati uvođenje zaštitnih mjera.  Od nadležnih tijela entiteta smo obaviješteni da nema viškova, svi zajedno smo na stanovištu da je otkupna cijena mala, ali niko ne može da utvrdi cijene i da posreduje između primarnog proizvođača i mesoprerađivača", kazao je Košarac.

Ističe da su mjere koje traže pojedinci iz pojedinih udurženja krakoročne i one prema SSP-u su u nivou industrijskih mjera, a ne na nivou poljoprivrednih mjera.

"Moja politika kao resornog ministra je zaštita domaće proizvodnje. Nemam pravo da se ljutim, ali smatram da protesti nisu rješenje", kazao je Košarac.

Ističe da danas zbog nerada minstarstva u prethodnim mandatima nemamo temelj da pokrenemo bilo kakasv akt mjera.

"Ministar ne može donijeti zaštitne mjere, minsitar neće nikakve zaštitne mjere donositi bez saglasnosti enttieta. Ne želim biti centralni organ koji će nametati odluke entitetima", kazao je Košarac i dodaje da ne želi da bude centralni organ.

Postoji odluka kako i na koji način se prati stanje tržišta u domenu poljoprivrede ,ali na temelju odluka entitetskih ministarstava.

"Uvođenje prelevmana ugrožava aranžamane sa EU i vjerujem da u tom slučaju možemo uzrokovati i domino efekat i recipročne mjere. Imao sam sastanak sa preradarima i da li bi to značilo onemogućavanje izvoza u EU. I mljekarska industrija je izrazila zabrinutost. Dobil ismo dopise od 18 mesoprerađivača koji tkaođe izražavaju zabrinutost i da li to znači da bi oni morali poskupiti svoje proizvode u slučaju uvođenja prelevmana", kazao je Košarac.

Tvrdi da ovo nisu njegova proizvoljna tumačenja i da je razgovarao i sa Privrednom komorom koja je stajališta da ne treba kršiti sporazume.

"Moram da kažem da sam u Ministarstvu pronašao svašta, vodimo razgovore i sa advokatskim  kancelarijama, ali sad neću o tome. Poptuno smo posvećeni otvaranju novih tržišta za naše izvoznike. U ladicama sam zatrkao certifikate za izvoz crvenog mesa u zemlej EU", kazao je Košarac.

Ističe da danas pregovaraju sa EU za tržišta za crveno meso i konzumna jaja.

"U 2020. godini bilježimo porast izvoza voća i povrća. Izvezeno je više za 12 miliona u odnosu na isti period prošle godine", kazao je Košarac.

Tvrdi da protesti nisu rješenje, te da je dijalog je rješenje.

Ponovio je da Ministarstvo nema nadležnost da predlaže otkupnu cijenu.

Na pitanje da prokomentariše to što poljoprivrednici traže nejgovu ostakvu, Košarac je rekao da mu je žao što se sa malom grupom poljoprivrednih proizvođača manipuliše u političke svrhe.

"Nisam sretan zbog toga. Relevantne činjenice pokazuju da je uvoz smanjen, a izvoz povećan. Moju ostavku može da traži politička struktura koja me kandidovala i predsjedavajući Savjeta ministara. Ne želim da kršim zakone ni sporazume, ali želim da zajedno sa entitetksim ministarstvima rješavamo probleme. Kada relavantne institucije entiteta kažu da  postoje viškovi, a ne pojedinci iz manjeg broja udruženja", kazao je Košarac.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa danas je zakazalo sastanak sa Veterinarskim uredom i Veterinarskim fakultetom, danas smo definisali  radnu grupu koja će raditi na tome da se konačno izvrši analize kako bi se nastavio izvoz piletine i industrijskih jaja. Veterinarski fakultet Sarajevo ne ucjenjuje nego traži da se to pitanje rješi.

(Nezavisne)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.