Turković da deblokira proces formiranja ekspertskog tima

Košarac: Očekujem i u Savjetu ministara odbranu naših interesa

19:25, 07.07.2020.
Na narednoj sjednici Savjeta ministara očekujem odbranu naših interesa i to da Bisera Turković deblokira proces formiranja ekspertskog tima za Trgovsku goru, jasan je ministar spoljnih poslova u Savjetu Ministara. 

On je, kaže, zaustavljen bez argumenata i činjenica. Na sastancima Koordinacionog tima nije bilo, ni jednog disonantnog tona, zato sam, poručuje, iznenađen odlukom Turkovićeve.  

"Vjerujem da ćemo zbog dobrih kolegijalnih odnosa i atmosfere u SM da ćemo taj nesporazum u narednim danima riješiti i da ćemo već na prvoj narednoj sjednici u skladu sa zaključcima i koordinacionog tima, ali i SM imenovati ekspertnu grupu i kasnije pravni tim i ući u proceduru odbrane naših interes, a to je da onemogućimo izgradnju olagališta na Trgovskoj gori", kaže Košarac.

Ukoliko bude potrebe, biće korištene regionalne i međunarodne pravosudne instance u rješavanju problema Trgovske gore, jasan je srpski član Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH je prije godinu i po dana zatražilo od Hrvatske da preispita svoje namjere, tako da, poručuje, iznenađuje stav Bisere Turković. 

"Obavezali smo sve organe u BiH da se u skladu sa tom odlukom ponašaju, tako da je čudno da gospođa Turković ne poštuje ni odluke Predsjedništva. Zatražili smo od Hrvatske da preispita svoje odluke, podržali sve napore koje je Republika Srpska učinila na tom planu, skrećući pažnju na otvoreni problem koji bi ugrozio čitavo jedno područje", kaže Dodik.

Ne postoji nikakvo opravdanje za stav Turkovićeve, poručuje načelnik opštine Novi Grad. Svi ljudi, kaže, koji se bave politikom ili učestvuju u izvršnoj vlasti imaju isti stav, a to je da se lokacija Čerkezovac ne prihvati ni po koju cijenu. 

"Ne znam koliko je ona upoznata sa samom problematikom oko ovih dešavanja. Novi Grad je daleko od Sarajeva i vjerujem da nema i nekih interesovanja vezanih za ovu temu, međutim da je imala bilo kakvog sluha prema ovom što se dešava, trebala je da osjeti da sve opštine u slivu rijeke Une imaju taj problem", kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Već godinu i više dana Srpska i BiH pokušavaju da zaustave namjeru Hrvatske da radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane "Krško" odlaže u kasarni Čerkezovac, u opštini Dvor. Prema posljednjim izjavama tamošnjih zvaničnika, ta lokacija je za njih gotova priča, a odlaganje otpada bi trebalo da počne već za tri godine.