Komentar na izjavu Šefika Džaferovića

Košarac: Niko Republici Srpskoj neće nametati praznike

  • 25.11.2019. 13:12

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH ocijenio je kao tendencioznu izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića o 25. novembru i poručio da Republici Srpskoj niko ne može nametati praznike.

Košarac je izjavio Srni da je postoje različiti pristupi kada je riječ o obilježavanju značajnih datuma u BiH, ali i vrlo jasne ustavne nadležnosti, budući da je na entitetima da definišu zakon o praznicima.

"Zakon o praznicima Republike Srpske je jasno, u skladu sa Ustavom i zakonom, definisao koji su dani značajni za Republiku i tu dileme nema. Ostaje otvoreno pitanje kada je riječ o praznicima koje neko želi da nameće da budu obilježavani na nivou BiH", ukazao je Koštarac.

Prema njegovim riječima, institucije BiH nemaju ustavnu kompentenciju da donose zakon o praznicima.

"Vrlo je jasno i precizno definisan stav Republike Srpske o 25. novembru. Naravno, i Bošnjaci imaju svoj stav o 25. novembru i to je pitanje koje se nekada dinamizira s obzirom na aktuelna politička kretanja. Na temelju tih kretanja sada neko želi da pravi određenu vrstu nerazumijevanja u BiH", ocijenio je Košarac.

On je istakao da će, kada je riječ o obilježavanju određenih datuma, nerazumijevanje u BiH ostati trajno.

"Mi ne odustajemo od 9. januara - dana nastanka Republike Srpske i tu dileme nema kada je u pitanju sadašnja politička struktura koja je na vlasti u Republici Srpskoj. Mi se ne plašimo da afirmišemo sve vrijednosti koje ima Srpska", naglasio je Košarac.

On je rekao da ne vidi potrebu da se slavi 25. novembar, ako se ne slavi 29.
novembar (Dan Republike u bivšoj SFRJ) i poručio da Republici Srpskoj niko ne može nametati praznike koje ona ne želi da obilježava.

"Zbog toga je poruka Džaferovića tendenciozna i odbacujemo je snagom argumenta koje imamo u Republici Srpskoj", rekao je Košarac.

Džaferović je danas rekao da će doći dan kada će se 25. novembar, koji se u Federaciji BiH obilježava kao "dan državnosti BiH", slaviti u svim krajevima BiH.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.