Sastanak u Sarajevu

Košarac-Nelson: Intenzivirati aktivnosti za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju

  • Извор: СРНА
  • 22.07.2021. 19:24

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ambasador SAD u BiH Erik Nelson danas su u Sarajevu razgovarali o aktuelnim ekonomskim i političkim temama, uključujući Memorandum o razumijevanju o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD, te projekte u oblasti turizma.

Košarac je informisao Nelsona da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH iz januara 2021. godine, dostavilo nacrt Memoranduma američkoj strani, ali da do danas nije primljen odgovor, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Konstatovano je da je do zastoja došlo usljed promjene američke administracije, te da je neophodno intenzivirati aktivnosti na potpisivanju ovog dokumenta u predstojećem periodu.

Košarac je istakao da će Memorandum o razumijevanju o ekonomskoj saradnji doprinijeti jačanju i unapređenju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Košarac je naveo da je ukupna spoljnotrgovinska razmjena BiH sa SAD u prvih pet mjeseci 2021. godine iznosila 227,6 miliona KM i da je veća za 31,4 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

On je napomenuo da BiH bilježi rast izvoza u SAD, pri čemu je u prvih pet mjeseci ove godine na američko tržište izvezeno robe u vrijednosti od 54,19 miliona KM, što je za 154,28 odsto više u odnosu na isti period 2020.

Takođe, zabilježen je i pad uvoza iz SAD za 0,84 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o projektima u oblasti turizma, istaknuto je da će SAD putem Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ u petogodišnjem ciklusu investirati oko 20 miliona dolara u ovaj sektor, te da će značajna sredstva biti usmjerena na podršku oporavku od negativnih posljedica pandemije virusa korona.

Košarac i Nelson razgovarali su i o energetskom sektoru, kao i obavezama BiH koje proizilaze iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, te drugim zakonskim rješenjima u ovoj oblasti.

Košarac je obavijestio Nelsona da je ostvaren napredak u usvajanju odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, te da su nadležna entitetska ministarstva i Energetska zajednica dali podršku nacrtu odluke koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On je uvjeren da će Savjet ministara uskoro usvojiti predloženu odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, što je ključni uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Istaknuto je da je u oblasti multilateralnih pregovora o spoljnotrgovinskom režimu BiH ostalo otvoreno pitanje koje se odnosi na tzv. pravo trgovanja, koje je neophodno usaglasiti sa SAD. S tim u vezi, Košarac je rekao da je pozicija BiH o pitanju deklaranta u potpunosti usaglašena sa EU, te da očekuje kompromisano rješenje sa američkom stranom.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o opštem sistemu preferencijala SAD, pri čemu je ministar Košarac zatražio ponovno stavljanje BiH na listu zemalja kojima SAD dodjeljuju jednostrane carinske povlastice.

U razgovoru sa Nelsonom, Košarac je ponovio stav da su za BiH najbolja ona rješenja koja se postignu unutrašnjim dogovorom između dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti.

On je poručio da u potpunosti provodi i afirmiše politiku koordinacije i saradnje sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина