Upitan kvorum

Košarac: Neizvjesno sutrašnje zasjedanje parlamenta

  • 04.07.2018. 16:17

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas da je potpuno neizvjesno da li će sutra biti održane zakazane sjednice ovog doma i istakao da neće biti lako obezbijediti kvorum za rad Predstavničkog doma.

"Postoje različite informacije, a za to su odgovorni oni koji misle da vrše vlast na zajedničkom nivou i koji treba da vode računa da li će sutra biti prisutna 22 poslanika", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu. 

On je ponovio stav SNSD-a da Savjet ministara i Kolegijum Predstavničkog doma nemaju kapacitet, niti kredibilitet. 

"Pojedinci iz tog kolegijuma narušavali su atmosferu potrebnu za rad Predstavničkog doma", rekao je Košarac, navodeći da će poslanici SNSD-a doći na sjednicu. 

Prema njegovim riječima, na krizu u Predstavničkom domu ukazuje i učestalo neodržavanje sjednica ovog doma zbog nepostojanja kvoruma. 

"Riječ je o politički jasnim razlozima - jedni, kao Savez za promjene, nastoje da ospore donošenje odluka važnih za Republiku Srpsku, a tu su i političke tuče unutar Federacije BiH i odnos prema zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefiku DŽaferoviću", kaže Košarac. 

Podsjećajući da je Savez za promjene u Savjetu ministara svojevremno blokirao 750 miliona KM za Republiku Srpsku, Košarac je rekao da su i današnjim nedolaskom na sjednicu Komisije za spoljne poslove kadrovi ove stranke opstruisali donošenje odluka važnih za Srpsku. 

"/Mladen/ Bosić nije bio danas na sjednici Komisije iko je bio u zgradi, a mogao je da odblokira tri važna projekta za Republiku Srpsku - izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj, projekt u vezi sa `Željeznicama Srpske` i izgradnju puta Berkovići-Nevesinje, važnog za ovaj pasivni kraj", precizirao je Košarac. 

On je konstatovao da je, umjesto u interesu Republike Srpske, Savez za promjene u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu bio više u funkciji interesa BiH. 

Košarac je demantovao navode poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandre Pandurević da se predloženim zakonom o osiguranju depozita u bankama BiH vrši prenošenje nadležnosti sa Republike Srpske na BiH. 

"Vlada Republike Srpske dostavila je pozitivno mišljenje na ovaj zakon", rekao je Košarac i podsjetio da je riječ o zakonu iz seta reformske agende čije je usvajanje neophodno za sprovođenje određenih aranžmana. 

Govoreći o odgađanju razmatranja u Savjetu ministara Prijedloga revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, na zahtjev ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac, Košarac je izrazio sumnju da se to radi kako bi se onemogućilo prenošenje manje složenih predmeta sa nivoa BiH na niže nivoe, što je predviđeno revidiranom strategijom. 

"Važeća nametnuta legislativa omogućava da Tužilaštvo BiH u svakom momentu može da izuzme bilo koji predmet, stavi pod svoju nadležnost. Imamo problem da se određeni predmeti za nas vrlo značajni, a to su predmeti ratnih zločina nad srpskim narodom, godinama ne procesuiraju, da nema odluke Tužilaštva za procesuiranje odgovornih za te zločine", upozorio je Košarac. 

On je dodao da zastupa tezu da se na nivou zajedničkih institucija i u Sarajevu ništa ne dešava slučajno. 

"Ovakva uloga sudija i tužilaca ne doprinosi izgradnji pomirenja u ovoj zemlji", naglasio je Košarac, podsjećajući da je Vlada Republike Srpske dala "zeleno svjetlo" za revidiranu strategiju.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.