Reagovanje na Zvizdićeve izjave

Košarac: Ne postoje bosanski Srbi, postoje samo Srbi

  • 17.07.2018. 19:20

"Bilo koji narod u BiH nema svoje dvije države, ja to cijelo vrijeme ponavljam, dakle Srbi nemaju svoje dvije države, bosanski Srbi imaju svoju državu Bosnu i Hercegovinu, Srbi koji žive u Srbiji, imaju svoju državu i ona se zove Srbija, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Ta izjava Predsjedavajućeg Savjeta ministara može se shvatiti kao provokacija, poručuje lider socijalista, dok predsjedavajući SNSD-ovog Kluba u Parlamentu BiH, kaže nismo i nikada nećemo biti bosanski Srbi kako nas je nazvao Zvizdić. Govorimo jednim jezikom, kao Srbi u Srbiji ili bilo kojoj državi na svijetu, gdje je naš narod, poručuje Staša Košarac. 

Predsjedavajući Savjeta ministra na jučerasnjoj pres konfereciji je rekao da insistira na međudržavnoj, a ne pojedinačnoj saradnji naroda iz tih država. U tome se moj stav razlikuje od onoga što zagovaraju neki drugi lideri, rekao je Zvizdić. Na njegove izjave stižu i brojne rekacije iz Republike Srpske.

"Potpuno je jasno da Denis Zvizdić, nastavljajući politiku Alije Izetbegovića, Bakira Izetbegovića, i nekih drugih koje su veoma često u kontekstu uvreda prema srpskom narodu, koristi to, jer, ne postoje bosanski Srbi. Postoje samo Srbi, širom svijeta postoje samo Srbi, ne postoji nikav prefiks ispred naziva našeg naroda, imamo jednu crkvu, jedno pismo, rekao je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH.

Zvizdić je svojim izjavama napao i pravo na specijalne i paralelne veze Srpske i Srbije, uvjerava Košarac. Poruke koje je poslao su poslednje u nizu koje prate institucije Srpske, a dolaze nakon zveckanje oružjem Nasera Orića i Bakira Izetbegovića, tvdi SNSD-ov poslanik. Reagovao je i Petar Đokić. Kaže da predsjedavajući Savjeta ministara  treba da odustane od takvih provokacija, pa i uvreda. 

"Mi nismo ni bosanski ni hrecegovački, mi smo Srbi koji žive na prostorima u BiH, ali mi smo Srbi koji ovdje imaju jasan svoj identitet kao narod, istorijsko trajanje, kao autohtni narod, što neki drugi nisu, i kao takvi želimo da nas poštuju i drugi, kaže Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Poštujemo ono što je identite Bošnjačkog naroda i odnose u BiH, zasnovane na Dejtonskom sporazumu. Očekujemo da Zvizdić i svi koji dolaze iz njegove partije to poštuju, kaže Đokić. U Sarajevu danas nije bilo rekacija na jučerašnje poruke predsjedavajućeg Savjeta ministara.