Šef Kluba poslanika SNSD

Košarac: Na primjeru Zvizdića se vidi bošnjačka politička drskost

  • 30.07.2019. 13:51

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac ocijenio je kao političku drskost i želju za dominacijom bošnjačke komponente činjenicu da će predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić istovremeno obavljati i dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Košarac je naveo da SDA koči proces konstituisanja institucija na nivou BiH u čemu imaju podršku dijela međunarodne zajednice. 

"Vidljivo je da bošnjačka komponenta i dalje želi da forsira političku dimenziju da su institucije BiH samo njihove, a na ovom primjeru pokazuju tu drskost. U zemljama parlamentarne demokratije takve prakse nema", izjavio je Košarac Srni. 

On je napomenuo da je pitanje ustavnosti ovakvih situacija da jedan čovjek može da bude i predsjedavajući Savjeta ministara i predsjedavajući Predstavničkog doma. 

"Ovakva vrsta političke drskosti potpomognuta je i djelom međunarodne zajednice koja očigledno želi da od bošnjačke komponente napravi dominantnu komponentu", ocijenio je Košarac. 

Prema njegovim riječima, biće insistirano na tome da se poštuju ustavni kapaciteti Republike Srpske, da na temelju izbornih rezultata postoji adekvatna zastupljenost Srpske na nivou zajedničkih institucija i da se poštuje volja birača iz Srpske. 

"Na političkoj sceni je, s jedne strane, modeliranje negiranja ustavnog kapaciteta Republike Srpske, a s druge strane tu su i podobni Srba koji bi mogli da tolerišu ovakve političke situacije", rekao je Košarac. 

On je naveo da neće biti tolerisane ovakve devijantne političke pojave, već da će se insistirati da u skladu sa Ustavom i zakonima spriječe ovakve političke situacije. 

Košarac je ukazao na činjenicu da SDA koči proces konstituisanja zajedničkih organa u čemu imaju podršku dijela međunarodne zajednice, te svakodnevno proizvodi neke nove uslove koje nikada do sada u političkoj praksi nisu bili prisutni na nivou zajedničkih institucija. 

"Ta potreba da nastave uzurpaciju BiH im je neophodna- Žalosna je činjenica da to prolazi pored onih koji sjede u institucijama BiH, a dolaze iz Republike Srpske - SDS i PDP - koji očigledno jesu partneri takve politike na zajedničkom nivou", naglasio je Košarac. 

On je naglasio da ovakva situacija najviše destabilizuju institucije BiH i samu BiH. 

"Ako SDA hoće tako da nastavi, mi nemamo ništa protiv da budemo partneri u tome. Ali, jasno je da zajednički nivo BiH usporava razvoj Republike Srpske, da je ograničava i proizvodi takve političke odnose da nećemo više na taj način da se bavimo zajedničkim institucijama, nego ćemo svoje kapacitete usmjeriti na demokratskom, finansijskom, ekonomskom i privredenom razvoju Republike Srpske", istakao je Košarac. 

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić 6. avgusta preuzeće od Borjane Krišto iz HDZ-a predsjedavanje Predstavničkim domom parlamenta BiH, čime će rukovoditi i zakonodavnom i izvršnom vlašću na nivou BiH.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)