Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: MIP zakazao u rješavanju problema odlaganja radio aktivnog otpada

  • 26.04.2021. 13:55

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da Ministarstvo inostranih poslova ništa nije uradilo kako bi omogućilo da eksperti iz BiH uđu na teritoriju Trgovske gore.

Košarac je izrazio nezadovoljstvo diplomatskim nivoom aktivnosti koji, kako je rekao, BiH ne čini.

- Nismo zadovoljni angažmanima Ministarstva inostarnih poslova jer smo obaviješteni danas od šefa Ekspertskog tima da to ministarstvo ništa nije uradilo kako bi i naši eksperti ušli na teritoriju Čerkezovca i zajedno radili sa kolegama iz Hrvatske - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu, nakon sastanka Koordinacionog tijela za Trgovsku goru kojem su prisustvovali i šefovi Ekspertskog i Pravnog tima.

On je podsjetio na odluku Predsjedništva BiH, koja je donesena na zahtjev srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da se sve institucije stave u funkciju interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH  u cilju onemogućaavanja odlagališta.

Košarac je istakao da je i Savjet ministara obavezao Ministarstvo inostranih poslova da putem diplomatsko-konzularne mreže omogući ulazak eksperata iz BiH na Trgovsku goru.

- Mi smo zabrinuti. Smatramo da diplomatskim aktivnostima značajno možemo uticati na hrvatsku stranu - rekao je Košarac.

On je naglasio da su ga eksperti iz BiH, koji komuniciraju sa hrvatskom stranom, obavijestili da Hrvatska, definitivno, neće odustati od izgradnje odlagališta otpada.

- Nedopustivo je da Ministarstvo inostranih poslova i ministar Bisera Turković po tom pitanju ne rade ništa - naglasio je Košarac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ističe da je na rješenjima za Trgovsku goru jedino radio srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetom Zagrebu i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Iz tog razloga ćemo, na temelju svih informacija koje su danas zatražena od Ekspertskog i Pravnog tima, napraviti potpunu informaciju Predsjedništvu BiH u narednih 15 dana - poručio je Košarac.

On je rekao da će se insistirati na analizi, kako bi se utvrdilo šta su drugi organi u BiH uradili po pitanju rješenja problema na Trgovskoj gori.

On je rekao da je danas na sastanku dat zadatak Pravnom timu da u narednom periodu izradi strategiju i u roku od 15 dana napravi analizu svih konvencija, da se omogući rasprava o eventualnim obustavama ili mogućim mjerama, kako hrvatska strana ne bi previše dinamično radila u odnosu na BiH.

- Postoji potreba za potpunom mobilizacijom svih relevantnih institucija u tom pravcu, kako i na koji način da damo odgovor na sve ovo što Hrvatska radi - zaključio je Košarac.

On je rekao da je danas dogovoreno i da se na Pododboru za transport, energetiku i životnu sredinu, koji je zakazan za 20. maj, sa predstavnicima EU razgovara o pitanju Trgovske gore.

Sastanku su prisustvovali i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar za turizam i okolinu FBiH Edita Đapo i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)