Ministar spoljne trgovine i ekonomskih

Košarac: Komšićev govor najprljaviji napad na ustavni poredak BiH

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2021. 10:17

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najoštrije je osudio neovlašteno pojavljivanje Željka Komšića za govornicom Generalne skupštine UN i dijelove njegovog govora u kojima na indirektan način poziva na ukidanje dejtonskog Ustava BiH i poništavanje međunarodno-pravno priznatog subjektiviteta Republike Srpske.

- Komšićev govor predstavlja najprljaviji napad na Ustav i ustavni poredak BiH zasnovan na Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH. Ovo što je uradio drugi bošnjački član Predsjedništva BiH predstavlja vrh ledenog brijega katastrofalno pogrešne sarajevske čaršijske politike kojom se negiraju i ignorišu stavovi Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama, što BiH vodi ka totalnom haosu i raspadu - upozorio je Košarac u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, Komšićevim neovlaštenim i antiustavnim govorom u Njujorku nastavljena je autistična i nasilna politika stranaka sa sjedištem u Sarajevu kojom se na podmukao i bezobrazan način pokušava dokazati da je u BiH moguće donositi odluke bez učešća i pristanka Republike Srpske i izabranih predstavnika srpskog naroda.

- Komšićev govor kojim se ruši dejtonski Ustav, ponašanje suprotno odlukama Predsjedništva BiH, besprizorno soliranje i vrijeđanje srpskog člana Predsjedništva BiH, te rušenje dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom koje demonstrira ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković u svakoj svojoj izjavi, sazivanje sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH i odlučivanje bez srpskih poslanika iz Republike Srpske svjedoči da vodeći bošnjački političari i stranke sa tim predznakom ne žele nikakav dijalog sa predstavnicima Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, već zaoštravaju krizu u pokušaju da izazovu nasilnu i nedemokratsku intervenciju stranog faktora - naglasio je Košarac.

On je poručio da ovakva politička praksa, koju demonstrira političko Sarajevo, Republiku Srpsku svakim danom sve više udaljava i gura iz BiH.

- Ako je to ono što žele bošnjački političari i političko Sarajevo, ni mi u Republici Srpskoj nemamo ništa protiv - rekao je Košarac i izrazio uvjerenje da će ovakvi potezi predstavnika bošnjačkog naroda dodatno učvrstiti jedinstven stav predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH o potrebi poštovanja i provođenja zaključaka i odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

Komšić se juče obratio na Generalnoj sjednici UN bez odluke Predsjedništva i bez usaglašenog teksta govora. On je, između ostalog, ukazao da postoje nastojanja čiji je "konačni cilj raspad ili dezintegracija BiH i anektiranje dijelova njenih teritorija" od strane susjednih zemalja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je upozorio generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Dodik je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.