Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a

Košarac: Izetbegović pokušava da sruši dogovor sa Dodikom i Čovićem

  • 15.08.2019. 10:47

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da lider SDA Bakir Izetbegović pokušava na sve načine da sruši sporazum o fomiranju vlasti u zajedničkim institucijama BiH, kojeg je prije deset dana potpisao sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Draganom Čovićem.

"Uz snažnu podršku dijela međunarodne zajednice, Bakir Izetbegović, zajedno sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom DŽaferovićem, pokušava da sruši dogovor o formiranju novog Savjeta ministara i to tako što traži ustupke kojih nema u potpisanom sporazumu i za koje zna da ih nikada neće dobiti", poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je upozorio da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, po nalogu Bakira Izetbegovića i stranaca koji ih podržavaju, pokušava da u dnevni red sjednice Predsjedništva ugura takozvani Godišnji nacionalni program, dokument koji za Republiku Srpsku i njene institucije uopšte ne postoji.

"O tom dokumentu Predsjedništvo BiH ne može raspravljati jer o njemu prethodno nije raspravljao nijedan drugi nadležni organ vlasti u BiH. O njemu se nije izjasnila ni Komisija za NATO integracije, niti Savjet ministara, tako da se uopšte ne zna kako je taj dokument, čiji je sadržaj potpuno neprihvatljiv za Republiku Srpsku, uopšte dospio u Predsjedništvo BiH", naglasio je Košarac.

On je ponovio stav da je Narodna skupština Republike Srpske donošenjem Rezolucije proglasila vojnu neutralnost i da je za predstavnike Republike Srpske neprihvatljivo slanje takozvanog Godišnjeg nacionalnog programa i aktivacija MAP-a, kao posljednje stepenice za članstvo BiH u NATO.

"To je stepenica preko koje Republika Srpska neće preći", rekao je Košarac i dodao da je Izetbegović i te kako upoznat sa ovim stavovima i da će, ukoliko povuče svoj potpis i sruši sporazum sa Dodikom i Čovićem, biti najodgovorniji za eskalaciju političke krize u BiH.

Iznoseći neistine i služeći se političkim podvalama, Košarac je naglasio da Izetbegović pokušava da se izvuče iz cijele situacije. "Na taj način demonstrira sopstvene slabosti, odsustvo liderstva i podložnost uticaju stranog faktora", zaključio je Košarac.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.