Reagovanje

Košarac: Ivanić je paravan za vođenje specijanog rata protiv Srpske

15:01, 27.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da se "aktuelni član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić u protekle tri godine nikada nije ozbiljno suprotstavio unitarističkoj politici Bakira Izetbegovića i stranaca, koji su koristili servilnost, popustljivost i izdaju kadra takozvanog Saveza za promjene za pokušaje rušenja institucija Republike Srpske".

"Ivanić i njegova pozicija u Predsjedništvu BiH bili su paravan za vođenje specijalnog rata iz Sarajeva protiv predsjednika, Narodne skupštine, Vlade i Radio-televizije Republike Srpske. Taj rat zajednički su vodili SDA i kadar takozvanog Saveza za promjene, uz instrukcije stranaca koji su, mimo volje građana, insistirali da se vlast u zajedničkim institucijama formira bez izbornih pobjednika iz Republike Srpske. To se više nikada ne smije dogoditi", upozorio je Košarac komentarišući sinoćnji intervju Ivanića za ATV. 

Prema njegovim riječima, u pripremi napada na institucije Republike Srpske i Srbije učestvovala je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, koju u potpunosti kontrolišu Bakir Izetbegović i dio zapadnih obavještajnih zajednica, među kojima su i Ivanićevi prijatelji Britanci. 

"OBA već godinu dana radi bez ikakve parlamentarne kontrole, a Ivanić traži dokaze da se najviši funkcioneri Republike Srpske i Srbije prisluškuju! Zašto ne zatraži od svojih koalicionih partnera iz SDS-a da prestanu da opstruišu uspostavljanje parlamentarnog nadzora nad OBA-om? Šta to oni kriju i zašto dozvoljavaju Bakiru i njegovom poslušniku, direktoru OBA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici da rade šta hoće", upozorio je Košarac. 

On je ponovio stav da je i dolazak 40 britanskih vojnika - obavještajaca u funkciji orkestriranog neprijateljskog djelovanja protiv institucija Republike Srpske. 

"Vlast u Republici Srpskoj ne plaši se nikoga, niti želi da pravi neprijatelje tamo gdje ih nema. Ivanić, međutim, uporno odbija da se direktno suprotstavi nepotrebnom dolasku britanskih vojnika, baš kao što ne smije javno da kaže da u BiH nema nikavog negativnog ruskog uticaja. Ukoliko bi to rekao, ostao bi bez podrške svojih prijatelja Britanaca, na koju on računa i na predstojećim izborima", naglasio je Košarac. 

Na pitanje Srne da prokomentariše Ivanićevu tvrdnju da je "uputio seriju pisama institucijama Republike Srpske, ali da odgovora nije bilo", Košarac je naglasio da je Ivanić sve svoje stavove i odluke donosio bez konsultacija sa institucijama Srpske. 

"Nemam pojma o kakvim pismima Ivanić priča. Zna se put i način na koji se traže i dobijaju stavovi institucija Republike Srpske o bilo kom pitanju o kome se raspravlja u zajedničkim institucijama u Sarajevu. O svakom pitanju imali smo stavove Vlade, Narodne skupštine i predsjednika Republike Srpske, ali je problem što te stavove Ivanić i kadar takozvanog Saveza za promjene nisu uvažavali i poštovali", istakao je Košarac. 

Kao drastičan primjer nepoštovanja stavova institucija Republike Srpske, Košarac je naveo Ivanićevo davanje prećutne saglasnosti za održavanje vojne vježbe sa pripadnicima američkih vojnih snaga na vojnom poligonu na Manjači. 

"Prema informacijama kojima raspolažem, te aktivnosti i dalje traju i Ivanić ih nije i neće zaustaviti, uprkos žestokom protivljenju građana i institucija Republike Srpske. Juče je ponovo održan sastanak sa američkim oficirima o vojnoj vježbi na Manjači. Dakle, nije važno šta Ivanić priča, važno je šta radi ili šta neće da radi. A sigurno neće da zaštiti interese Republike Srpske, već djeluje samo u ličnom interesu i interesu svojih inostranih šefova", zaključio je Košarac.