Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara

Košarac: Integrisani prelaz Vardište iskorak u privrednoj saradnji Republike Srpske, BiH i Srbije

  • 27.05.2021. 12:48

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac podržao je aktivnosti na pokretanju procedure zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o izgradnji/rekonstrukciji zajedničkog graničnog prelaza kod Višegrada, Vardište - Kotroman.

Košarac je u izjavi za Srnu ocijenio da će formiranje integrisanog graničnog prelaza kod Višegrada biti ozbiljan i značajan iskorak u jačanju ekonomske saradnje između Republike Srpske, BiH i Srbije, na korist privrednika obje zemlje.

"To će to biti dodatni motiv za razvoj privrede, poboljšanje ekonomske saradnje i lakši protok ljudi, roba i usluga. Cijeneći privredne i turističke potencijale Višegrada, moramo stvoriti uslove da ta prohodnost bude mnogo brža, te da putnici i privrednici mogu lakše da prelaze granicu", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, odluka o formiranju integrisanog graničnog prelaza Vardište - Kotroman rezultat je konstruktivne saradnje predstavnika opštine Višegrad sa nadležnim institucijama u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

"Ministar transporta i komunikacija u Savjeteu ministara Vojin Mitrović i ja smo na zajedničkom sastanku sa rukovodstvom opštine Višegrad dogovorili da intenziviramo aktivnosti na formiranju integrisanog graničnog prelaza Vardište - Kotroman, imajući u vidu značaj ove inicijative za privrednu zajednicu Republike Srpske, BiH i Srbije. Uvjeren sam da će nadležne institucije pružiti maksimalni doprinos kako bismo realizovali ovaj cilj", naglasio je Košarac.

Savjet ministara je na jučerašnjoj sjednici usvojio Izvještaj o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta auto-puta/brze saobraćajnice Sarajevo - Beograd – Sarajevo.

Ministarstvo komunikacija i transporta zaduženo je da pokrene proceduru zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Republike Srbije o izgradnji/rekonstrukciji zajedničkog graničnog prelaza kod Višegrada, Vardište - Kotroman, a Uprava za indirektno oporezivanje, u skladu sa svojom nadležnošću i projektnim aktivnostima, zadužena je da predloži donošenje odluke o načinu finansiranja zajedničkog graničnog prelaza Vardište. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)