Košarac i Ilić ostaju na pozicijama u Savjetu ministara

  • 10.06.2020. 18:42

Staša Košarac i Siniša Ilić ostaju na pozicijama u Savjetu ministara. Zahtjev za smjenu Staše Košarca odbačen je u PD PS BIH većinom glasova poslanika, dok će prijedlog za smjenu Ilića u drugi krug jer nije imao potrebnu entitetsku većinu. 15 ruku bilo je protiv smjene Košarca, 13 za, dok je njih 11 suzdržano. 

Danas mi nije lako, ali moram da kažem da sam svoj posao uvijek radio dostojanstveno i u skladu sa principima iz partije iz koje dolazim, poručio je Košarac poslanicima neposredno prije glasanja. 

"Nisam ničiji neprijatelj, nisam primitivan, niti kriminalac. Onda kada sam prekršio zakon, a to je činjenica, u skladu sa zakonom sam bio sankcionisan, a to je kada sam otišao na proslavu doktoru koji je liječio moju pokojnu majku, koja se liječila u JZU Bolnica 'Kasindol', kasnije 'Srbija', a poslije toga u bolnici u Banjoj Luci", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Protiv Košarčeve smjene bili su poslanici SNSD-a i HDZ-a, suzdržane su bile kolege iz SDA, a za smjenu je bila opozicija, odnosno poslanici SDS-a, SDP-a, Naše stranke i PDP-a. Glasanje protiv smjene Košarca SDS-ov Dragan Mektić nazvao je trgovačkom koalicijom SNSD-HDZ-SDA. Odmah mu je stigao odgovor iz SNSD-a.  

"Postoji ta trgovačka koalicija između ove tri stranke koje sam sad pominjao i da ništa više nije važno i ništa više nije bitno, osim da se dogovore oko koalicije", kaže Dragan Mektić.

"Radi se o legitimnom pokušaju opozicije da svojom inicijativom rekonstruiše Savjet ministara. Mi kao prvo nikada nismo pričali da imamo koaliciju nego da imamo partnere sa kojima na dogovornoj osnovi gradite određnu strukturu izvršne vlasti na nivou SM. Problem nastaje tamo kada se od očitih dogovorenih stvari odustaje", kaže Snježana Novaković - Bursać, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Iako je jedan od predlagača za Košarčevu smjenu SDP-ov, Saša Mgazainović je poručio da je činjenica da je Košarac uradio mnogo više nego njegovi prethodnici. Pozdravio je njegov kako kaže, veoma plodan i efikasan rad.

"Ono što jeste dobro je rad ministra Košarca na rješavanju problema namjere susjedne Republike Hrvatske  da skladišti i odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori. On je uradio više nego njegovi prethodnici u mandatima koji su prethodili ovom", kaže Saša Magazinović, poslanik SDP-a.

Smjenu Košarca na funkciji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa tražili su poslanici Naše stranke, SDP-a, uz podršku SDS-a i PDP-a zbog, kako je navedeno, njegovog prisustva proslavi u klubu Golf u Sarajevu u vrijeme stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u Republici Srpskoj zbog virusa korona. 

U zahtjevu za smjenu Ilića kao razlog navedeno je okupljanje u Ilićevoj kući u vrijeme vaskršnjih praznika, kada je u Republici Srpskoj na znazi bilo vanredno stanje, što je suprotno mjerama suzbijanja širenja virusa korona. Zahtjev za njegovu smjenu će na usaglašavanje u PD PS BIHa, a ukoliko se i tamo ne postigne dogovor, slijedi glasanje u drugom krugu.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.