Košarac: Formiraćemo ekspertski i pravni tim za Trgovsku goru

  • 03.06.2020. 17:31

Ekspertski i pravni tim ući će u borbu, kako bi spriječili Hrvatsku u namjeri da nuklerani otpad iz nuklearne elektrane Krško odlože na Trgovskoj gori. Odluku je donijelo Koordinaciono tijelo BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, kojeg čine ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, resorni entitetski ministri i direktor Agenicije za radijacijsku i nuklearnu energiju BiH.

Ekspertski tim činiće 21 stručnjak, predstavnici entitetskih ministarstava, Kluba zelenih, opštine Novi Grad, Vlade USK. Sve njih predvodiće Emir Dizdarević. U narednih desetak dana trebali bi biti poznati i članovi pravnog tima. Oba tima treba da potvrdi Savjet ministara. 

"Paraleleno s tim, apelovaću na ministricu inostranih poslova da pokrene diplomatske aktivnosti u vezi s kontaktima sa hrvatskom stranom. Planiramo po verifikaciji ekspertskog i pravnog tima da delegacija, odnsno koordinaciono tijelo BiH za Trgovsku goru, ode u Hrvatsku, razgovara sa hrvatskim vlastima  i da se naši eksperti intenzivno uključe", rekao je Straša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. 

Predsjedništvo BiH, prije godinu dana, u mom predsjedavanju, donijelo je niz zaključaka, na temu protivljenja odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva. O našim stavovima upoznali smo institucije na nivou BiH, samu Hrvatsku i međunarodne institucije, i to sa punim pravom, kaže Dodik.

"Gotovo da nema ni jedne prepreke da organi BiH, poduzmu sve neophodne međuanrodne i regionalne mjere, kako bi spriječili to lociranje imajući u vidu da imamo pravo po međunarodnim propisima, ekološkim i drugima da intervenišemo i da damo svoj stav", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Prema posljednjim informacijama sa kojima raspolaže Ministarstvo ekologije Srpske, Hrvatska je poništila javni poziv koji je raspsiala za izbor konsultantske kuće koja bi trebala da izradi studiju uticaja na životnu sredinu. Hrvatska bi u slučaju izrade studije morala konsultovati BiH, kao pogođenu susjednu zemlju. Od sedam potrebnih uslova za formiranje odlagališta, Hrvatska ispunjava samo naseljenost stanovništva po kvadratnom kilometru. 

"Da bismo mi sa svojim ekspertima ušli na teritoriju Hrvatske, ministar inostranih poslova mora obezbjediti prema vlastima zajedno sa ministrom Košarcem, mogućnost da naši eksperti uđu na teritoriju druge zemlje. Kad oni budu izvršili istraživanje, oni dokumenta ovog nemaju, rekla sam po našim saznanjima poništili su poziv, znači paralelno - oni uzorkuju vodu, mi ćemo sa ekspertima uzorkovati vodu, mi ćemo voditi seizmologa, oni će voditi seizmologa. Oni će raditi studiju u kojoj ćemo mi reći šta valja u toj studiji, šta ne valja", naglasila je Srebrenka Gilić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Negativan stav o odlaganju nukleranog otpada na Trgovskoj jedinstven je za sve nivoe vlasti u BiH, ali to nije dovoljno. Moraju se preduzeti konkretni potezi, poručeno je poslije sastanka Koordinacionog tijela. 
 
"Pitanje je kako obajsniti ljudima da nije dovoljno izreći svoj stav pa da se problem riješi, treba ići u operacionalizaciju. Do sad u tome nismo bili uspješni", istakao je Saša Magazinović, poslanik Kluba Zelenih PS BiH.  

"Hrvatska neće odsutati od toga. Oni nemaju puno vremena, oni imaju u tom privremenom skladištu prosotr do 2023.godine. Ukoliko mi uspijemo nametnuti ovu temu da li na nivou arbitraže ili na nivou međunarodnoga suda. Ukoliko suporimo tu njihovu aktivnost na samom skaldištenju tog materijala, znači da će oni veoam brzo morati da razmišljaju o nekom drugom mjestu. Nemamo mi alternativu", naglasio je Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada. 

Odlaganje otpada na Trgovskoj gori bio bi kraj za 13 opština u slivu rijeke Une. Opstanak i ostanak 250.000 stanovnika koji bi bili direktno pogođeni, bio bi dovedn u pitanje, poručeno je poslije sastanaka Koordinacionog tijela. Zato je potrebno krenuti u odlučniju akciju, i preduzeti konkretne korake, ako treba i pred međunarodnim sudovima.