Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Članstvo u STO - prioritet

  • Извор: СРНА
  • 06.07.2021. 14:37

Punopravno članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) je cilj BiH i prioritet Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa koje je potpuno posvećeno njegovoj realizaciji jer bi to donijelo mnoge benefita za domaću privredu, prvenstveno sa aspekta lakšeg pristupa stranim tržištima pod ravnopravnim uslovima, izjavio je resorni ministar Staša Košarac.

Košarac je danas putem video-linka razgovarao sa generalnim direktorom STO Ngozi Okondžo-Ivealom o prijemu BiH u ovu izuzetno važnu svjetsku asocijaciju.

On je informisao Ivealu o koracima koje je Ministarstvo u proteklih godinu i po preduzelo kada je u pitanju ispunjavanje uslova za pristup ovoj svjetskoj asocijaciji, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Košarac je istakao da je u oblasti multilateralnih pregovora o spoljnotrgovinskom režimu BiH ostalo otvoreno pitanje koje se odnosi na takozvano pravo trgovanja, koje je neophodno usaglasiti sa predstavnicima SAD.

"Riječ je o pravu stranog pravnog ili fizičkog lica, koje nije poslovno nastanjeno u BiH, da u postupku stavljanja robe u slobodan promet na tržište BiH djeluje kao deklarant. Budući da je pozicija BiH u ovom slučaju u potpunosti usaglašena sa EU, očekujemo da će SAD adekvatno tretirati usaglašeni stav BiH i Unije, te da neće biti problema da dogovorimo kompromisno rješenje sa američkom stranom", objasnio je Košarac.

On je napomenuo da je BiH do sada zaključila bilateralne pregovore i potpisala protokole sa 17 zemalja članica STO, te da je ostalo otvoreno pitanje usaglašavanja određenih elemenata bilateralnog pregovora sa Ruskom Federacijom.

Košarac je naglasio da je u proteklom periodu ostvaren značajan napredak u pregovorima sa ruskom stranom.

"Napredak se prvenstveno odnosi na oblast trgovine robom, gdje smo uspjeli da u značajnoj mjeri smanjimo broj početnih zahtjeva Ruske Federacije koji su obuhvatali ukupno 6.000 tarifnih linija, tako da je u oblasti robe ostalo svega 26 tarifnih linija za industrijske proizvode i 28 u oblasti poljoprivrede", dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, za završnu fazu bilateralnih pregovora sa ruskom stranom neophodno je donošenje odluke o kvalitetu naftnih tečnih goriva u BiH.

"Preduzeli smo niz konkretnih koraka u rješavanju ovog pitanja, počevši od formiranja radne grupe koja je kreirala prijedlog odluke i dostavila na mišljenje nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH. Na osnovu razgovora na ministarskom nivou, procjenjujemo da je 99 odsto predložene odluke usaglašeno. Od ključnog je značaja da nam entitetska ministarstva u što kraćem roku dostave mišljenja, kako bismo odluku u konačnici mogli uputiti Savjetu ministara na usvajanje", precizirao je Košarac.

Iveala je informisala Košarca da su procjene STO da bi bilo poželjno da BiH do kraja avgusta usvoji odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva, te do kraja oktobra okonča bilateralne pregovore sa Ruskom Federacijom kako bi BiH na Generalnoj skupštini ove organizacije 30. novembra u Ženevi mogla postati članica Svjetske trgovinske organizacije.

Ona je naglasila da je stav Sekretarijata STO da BiH u ovom trenutku prednjači u odnosu na druge zemlje u procesu pristupanja ovoj organizaciji, te izrazila punu podršku ostvarenju postavljenog cilja, navedeno je u saopštenju.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина