Reagovanje na zabranu ulaska Prilepinu

Košarac: Čiju spoljnu politiku vode Crnadak i Ivanić?

11:36, 24.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je slučaj zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu potvrdio da je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH pretvorena u stranačku agenciju u rukama SDA i Bakira Izetbegovića.

"U ovom trenutku tjelohranitelj porodice Izetbegović na čelu OBA Osman Mehmedagić Osmica može da radi šta hoće jer u tome ima punu podršku kadra SDS-a u toj agenciji, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirka Šarovića, koji odobravaju svaku Mehmedagićevu odluku", istakao je Košarac. 

On je dodao da "poslanici takozvanog Saveza za promjene i SDA u parlamentu BiH više od godinu dana opstruišu stavljanje OBA pod parlamentarnu kontrolu". 

"Od jula prošle godine, kada su poslanici takozvanog Saveza za promjene i SDA smijenili predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OBA Nikolu Špirića, ta komisija sastala se samo jednom i to da bi Bakirovoj obavještajnoj agenciji odobrila budžet. OBA danas radi potpuno izvan parlamentarne kontrole, što je slučaj koji nije zabilježen ni u jednoj demokratskoj zemlji na svijetu", upozorio je Košarac. 

On je pozvao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da odgovore na pitanje zašto je ruski pisac Zahar Prilepin proglašen prijetnjom po međunarodne odnose BiH. 

"Ako Ivanić i Crnadak nemaju odgovor na ovo pitanje, pozivam ih da kažu kakvu i čiju spoljnu politiku vode i da li je ta politika u interesu srpskog naroda u Republici Srpskoj ili u interesu NATO-a i Ambasade SAD u Sarajevu", zaključio je Košarac. 

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH zbog navodnih bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta. 

U obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljalo "prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".