Član Predsjedništva SNSD-a

Košarac: Budući politički koraci u skladu sa Ustavom i zakonom

19:37, 02.09.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da će vrh Republike Srpske sa predstavnicima Srpske na zajedničkom nivou, ukoliko do 5. septembra u Predsjedništvu BiH ne bude izabran kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, definisati buduće političke korake u skladu sa Ustavom i zakonom na demokratski način.

"Kada je riječ o Republici Srpskoj, mjesto za odlučivanje su njene institucije. Ako se ne implementira sporazum, očekujem da će politički vrh Republike Srpske sjesti i definisati buduću trasu. Vidjećemo šta će zaključiti Narodna skupština", rekao je Košarac. 

Košarac smatra da još ima dosta vremena da se formira Savjet ministara, napominjući da će se predstavnici SNSD-a u zajedničkim institucijama ponašati onako kako to od njih budu zahtijevale institucije Srpske. 

"Postoje strukture okupljene oko SDA koje su negirale zakon o Savjetu ministara. Mi smo imali priliku da odmah po konstituisanju Predstavničkog doma uđemo u izbor kandidata za predsjedavajućeg, a kasnije i samog Savjeta ministara. Vidljivo je da postoje neki uslovi koji nigdje ne pišu, a koji su poizvod nečije mašte", naglasio je Košarac. 

Košarac je dodao da je trebalo pozdraviti sporazum lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića o principima za formiranje Savjeta ministara jer je u pitanju bazičan dokument oko koga se trebalo okupiti i u narednom mandatu kreirati određene politike za BiH. 

On je dodao da Godišnji nacionalni plan /ANP/ ne može biti uslov za konstituisanje organa vlasti, te da je veoma važno izbornim pobjednicima kod sva tri konstitutivna naroda u BiH omogućiti da sastave vlast na zajedničkom nivou. 

"ANP nije obaveza, to je jedno kretanje. Mi smo više puta jasno rekli da smo za saradnju sa NATO-om. Imamo rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, imamo veoma jasno naše kretanje kada je u pitanju NATO i mi se ne stidimo da kažemo da nismo za te integracije", istakao je Košarac. 

Komentarišući najavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će, ukoliko do 5. septembra ne bude imenovan kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenuti proceduru povlačenja saglasnosti za osnivanje Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje i Suda i Tužilaštva na nivou BiH, Košarac je rekao da se te institucije ne spominju u Ustavu BiH. 

"Gdje piše u Ustavu da su Oružane snage nadležnost BiH? Ako nas neko proziva za nepoštivanje zakona i Ustava, vrlo je energičan i jasan odgovor. U Ustavu Republike Srpske piše - Vojska Republike Srpske, kao i Sud i Tužilaštvo Srpske. U Ustavu BiH nema Oružanih snaga, nema Suda i Tužilaštva", istakao je Košarac. 

On je naglasio da je Zakon o odbrani BiH 2005. godine donesen u Narodnoj skupštini Republiike Srpske i Skupština je dala saglasnost, ističući da je to jedna od rijetkih nadležnosti koja je sa nivoa Srpske prenesena u skladu sa Ustavom. 

"Ja ne sporim da je SNSD učestvovao u tome, kao što je učestvovao PDP i SDS, tako je došlo do reforme odbrane, ali od tada je prošlo 15 godina i mi imamo pravo da imamo svoj politički stav i drugačije mišljenje", rekao je Košarac za TV "N1". 

On je potvrdio da postoje strukture koje bi voljele da se vlast u BiH formira bez SNSD-a, ali da bi se time negirala izborna volja građana Republike Srpske. 

"Imali smo takvi situaciju 2014. godine kada su stranci izabrali tadašnji Savez za promjene, a i tada su bili izborni gubitnici. Mi nismo opterećeni našim učešćem u Savjetu ministara, ali se ne može tolerisati ako neko negira ustavni kapacitet Srpske i njeno političko predstavljanje", kaže Košarac, koji je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH. 

Košarac je rekao da je svjestan aktuelnih demografskih problema, ali da je uvjeren da se aktuelna vlast u Republici Srpskoj bavi tim pitanjem. 

Košarac je rekao da je bilo razgovora sa Dodikom i drugim iz SNSD-a o njemu kao budućem ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, ali da ništa nije definitivno zaključeno. 

On ističe da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović bio jedan od ministara koji je najviše negirao institucije Republike Srpske, te da bi sigurno bio bolji ministar od njega, jer poštuje institucije Srpske. 

"Kada ministar iz Republike Srpske kaže da neće poštovati odluke Srpske, to je poražavajuće. Najbolje je pitati ljude u Republici Srpskoj šta misle o Šaroviću", zaključio je Košarac.