Ambasada SAD

Kormak: Amerika ostaje odlučan i pouzdan partner BiH 

  • 27.06.2018. 21:40

SAD ostaju odlučne da i dalje budu pouzdan partner i prijatelj BiH dok se suočava sa problemima savremenog svijeta, uključujući one koji se odnose na bezbjednost i stabilnost, poručila je ambasador SAD u BiH Morin Kormak tokom prijema u čast 4. jula - američkog Dana nezavisnosti.

Kormakova je večeras tokom proslave 242 godine nezavisnosti SAD u Ambasadi u Sarajevu istakla da je vrijeme da se u BiH prestane sa nacionalističkom retorikom, spominjanjem bojkota i blokada, a da fokus treba da bude na jasnim zahtjevima i potrebama građana. 

"Ne želim da pokvarim raspoloženje, ali znam da ste svi svakako očekivali da spomenem Izborni zakon. Zajedno smo uložili u njega vrijeme i trud, jer građani BiH zaslužuju funkcionalan izborni sistem i propisno formiranu vlast", rekla je ambasador SAD, obraćajući se brojnim zvanicama iz političkog i javnog života, te predstavnicima diplomatskog kora akreditovanim u BiH. 

Ona je naglasila da postoje praktična, konkretna rješenja, te da je jedini način da se sprovede izborna reforma da politički lideri preuzmu odgovornost i pronađu snage i hrabrosti da donesu teške odluke i postignu kompromis. 

"Mi, EU, te naši partneri u međunarodnoj zajednici nastavićemo da pomažemo sve dok se ne završi glasanje i ne formira vlast", rekla je Kormakova. 

Ona je navela da su BiH potrebni ljudi koji imaju viziju, hrabrost i posvećenost, kojima će zemlju povući naprijed.