Iz BiH i Evrope

Kontroverzni video: Za džihad spremno deset hiljada mudžahedina

09:21, 16.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Na društvenim mrežama objavljen je video koji slavi "vakat kada će doći rat" i poziva "braću mudžahedine iz Evrope da se ujedine i dignu kada dođe vrijeme za džihad".

Kontroverzni video na svom "Fejsbuk" profilu objavio je izvjesni Vahidin Delić i za samo nekoliko dana imao je više od 75.000 pregleda. 

U videu koji je za samo nekoliko dana imao i oko 700 dijeljenja nepoznato lice ističe da se kada bude objavljen poziv na džihad neće odazvati samo "10.000 muhadžida-svetih ratnika iz BiH, već i svi iz Evrope", piše današnji "Glas Srpske". 

U ovom klipu se veliča i zloglasni odred "El mudžahedin", a ono što posebno zabrinjava jesu komentari na video. 

"Kad bude vakat došao i brat ide", "Alah te nagradio i ja idem u te redove", "Na Alahovom putu za vjeru islam ne žalimo svoje živote dati samo da bi Alahova riječ bila gornja, a nevjernička donja", "I ja se odmah odazivam pozivu braćo, ali i moje troje djece", "Ima nas mašalah ako zatreba", samo su neki od komentara koji su objavljivani na tom "Fejsbuk" profilu. 

Osim ovog videa Delić je na svom profilu, ali i "Jutjub" kanalu, postavio i klipove koji se odnose na "junačke" akcije odreda "El mudžahedin", koji je tokom proteklog rata na prostorima Vozuće počinio neke od najsvirepijih ubistava srpskih civila i vojnika, ali i podrugljive koji se odnose na proslavu 9. januara - Dana Republike Srpske, Božića, te obilježavanje sjećanja na stradanje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. 

Prema riječima dekana Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Univerziteta u Banjaluci Slobodana Župljanina, društvene mreže su već odavno postale mjesto sa kojih se širi govor mržnje, regrutuju novi sljedbenici, ali i sve otvorenije propagira islamski radikalizam i džihad. 

Kako je istakao, vlasti na nivou BiH već godinama žmure pred ovim problemom i govore kako na ovim prostorima nema mudžahedina i paradžemata. 

"Ovaj primjer govori da baš i nije tako. Bezbjednosne službe trebalo bi hitno da reaguju, a posebno Ministarstvo bezbjednosti. Nosioce ovakvih aktivnosti trebalo bi pronaći i sankcionisati, jer ne treba dozvoliti širenje mržnje, koja na ovim prostorima ne može donijeti ništa dobro", konstatovao je Župljanin i dodao da ovakve i slične stvari normalne ljude u BiH plaše i čine nespokojnim.