Afera "Respiratori"

Bavrka promijenio izjavu na suđenju Novaliću

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2021. 15:19

Svjedočenjem direktora Federalne direkcije robnih rezervi i člana Štaba civilne zaštite FBiH Tonče Bavrke, koji je tokom saslušanja promijenio iskaz u odnosu na raniju izjavu Tužilaštvu BiH, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim u aferi "Respiratori".

Bavrka, koji je govorio o načinu na koji je funkcionisao Štab na početku pandemije, danas je rekao da je na sjednici 1. aprila prošle godine donesena odluka o izdvajanju pet, a potom sedam miliona KM za nabavku zaštitne opreme.

On kaže da tada nije tačno precizirano o kakvoj opremi se radi, jer je to prepušteno stručnjacima iz Ministarstva zdravstva, odnosno Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

O prvim problemima sa nabavkom 100 spornih respiratora iz Kine, Bavrka je danas rekao da je saznao oko 20. aprila, kada je dio njih dopremljen u Sarajevo.

To je kontradiktorno sa njegovom izjavom datom u septembru prošle godine u Tužilaštvu BiH, kada je rekao da ih je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak o problemima sa isporukom informisao na jednoj od sjednica održanih prije nego što je prvi kontigent respiratora stigao u Sarajevo.

Zamoljen da obrazloži različite izjave, Bavrka je danas rekao da se ne sjeća i da tada nije mislio da će biti svjedok, prenose federalni mediji.

"Nismo dizali ruke za nabavku 100 respiratora, ne mogu se sjetiti kada je to bilo", rekao je Bavrka i dodao da se na sjednicama nije raspravljalo o vrsti i tipu respiratora.

Svjedok nije mogao precizno da odgovori na brojna pitanja, jer se "nije mogao sjetiti šta je pričano na kafi, šta na sjednicama, šta je bilo prije, a šta poslije isporuke respiratora".

Danas je rekao da je na jednoj od sjednica Štaba, kada su se pojavile dileme o kvalitetu respiratora, tražio odgovor o tome za šta se respiratori mogu koristiti, te izjavio da mu Solak, odnosno Sanita Alagić iz FUCZ-a nisu mogli tada odgovoriti na ta pitanja jer ni oni nisu medicinski stručnjaci.

U izjavi Tužilaštvu, Bavrka je na ovo pitanje rekao da su mu odgovarali kako "bespotrebno komplikuje stvari".

Oštra polemika u sudnici između tužioca Mirze Hukeljića i odbrane danas se vodila oko dvije verzije jednog dokumenta od 3. aprila prošle godine.

U informaciji Federalnog štaba Civilne zaštite sačinjene na njenom memorandumu bez potpisa, o aktivnostima koje je to tijelo provelo na suzbijanju i prevenciji širenja virusa korona od proglašenja stanja nesreće u FBiH do 23. marta, te one koje je provodilo od 23. marta do 3. aprila, koju je Vlada FBiH razmatrala na sjednici 9. aprila, navedeno je da je 3. aprila zaključen ugovor o kupovini 100 respiratora.

Prema Bavrkinim riječima, u primjerku tog dokumenta kojeg on ima, ova rečenica ne postoji, dodajući da je o tome nedavno, u pripremi za svjedočenje, obavijestio i Tužilaštvo.

Posebno je reagovala Senka Nožica, branilac Jelke Milićević, koja je najavila da će u nastavku suđenja dokazati kako je došlo do izmjene.

Tužilac je rekao da su do ove informacije došli tokom glavnog pretresa.

Osim Novalića, za spornu nabavku 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

NJih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra u 13.00 časova.