Polanici potpisali izjave i položili zakletve

Konstituisan novi saziv Skupštine kantona Sarajevo

  • 16.11.2018. 11:55

Skupština Kantona Sarajevo održala je danas u Sarajevu konstitutivnu sjednicu na kojoj je 35 poslanika izabranih na oktobarskim opštim izborima u BiH potpisalo izjavu i položilo svečanu zakletvu.

Na sjednici je podnijeta i prva poslanička inicijativa - poslanik "Naroda i pravde" Elmedin Konaković predložio je da sljedeće sedmice bude održana hitna sjednica na kojoj će novi saziv Skupštine razmatrati nacrt kantonalnog budžeta za narednu godinu. 

Danas bi trebalo da budu konstituisani klubovi naroda, te Klub ostalih u kantonalnoj Skupštini, a na dnevnom redu je i potvrđivanje prijedloga kandidata za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja, te izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. 

U novom sazivu Skupštine Kantona Sarajevo predstavnike ima osam stranaka - SDA 10, "Narod i pravda" šest, "Naša stranka" pet, SDP i SBB po četiri, DF tri, NBL dva i BOSS jednog predstavnika. 

Stranke "Narod i pravda", "Naša stranka", SDP, SBB, DF i NLB već su ranije započele pregovore o formiranju nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo sastavljene od 24 poslanika, čime bi vlast bila formirana bez SDA. 

(foto Klix)

Тагови: