DIPLOMATSKI GAF

Komšiću vraćena pisma jer nisu bila na engleskom jeziku

13:34, 18.11.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Pisma koja je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio kralju Kraljevine Švedske Karlu Šesnaestom Gustavu vraćena su u Sarajevo jer nisu bila na engleskom jeziku, saznaje "Srpskainfo" iz diplomatskih izvora.

Nakon što je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, Komšić je u znak protesta uputio pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu, a nakon njegove reakcije u medijima, Komšić mu je pisao ponovo.

Isti izvor podsjeća da medijima tada nije saopšteno da je predsjedavajući Predsjedništva BiH oba puta ta ista pisma pokušao da pošalje i švedskom kralju, ali u svakom slučaju ona još nisu ni stigla do njega zahvaljujući diplomatskom gafu Komšića ili nekoga od njegovih saradnika koji službenu diplomatsku poštu nisu uputili na engleskom jeziku.

"Ambasada BiH u Švedskoj, koja je u ovom slučaju bila samo poštar, Komšićeva pisma je proslijedila Ministarstvu inostranih poslova Švedske odmah po prijemu. Međutim, 14. novembra odgovoreno je da pisma upućena kralju od 15. i 18. oktobra treba da budu prevedena na engleski jezik. Sada se čeka da kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH to učini", navodi se u tekstu.

Nije poznato da li je Kraljevska švedska akademija prihvatila Komšićeva pisma, ili su i oni tražili da budu prevedena.